Manfred Weber szerint Orbán Viktor nagyon megváltozott

2022. február 15. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Megkérdezték az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, támogatja-e a Fidesz elnökét a magyar választásokon.

Nincs álláspontunk a magyar választásokat illetően, az Európai Néppárt számára nem ez a legfontosabb dosszié – mondta az Euronews kérdésére Manfred Weber néppárti frakcióvezető Strasbourgban.

A német politikust a lap emlékeztette arra, hogy 2018-ban még teljes mellszélességben Orbán Viktor mellé állt a magyarországi kampányban. Akkor a csatornának a frakcióvezető azt mondta, Magyarország jó gazdasági eredményeket ért el Orbán vezetése alatt, és segített a balkáni migrációs útvonal lezárásában is, ezért remélte, hogy Orbán Viktor győzni fog az akkori választáson.

Most azonban Weber emlékeztetett arra, hogy az Európai Néppártból tavaly kilépett a Fidesz, és Orbán Viktor is megváltozott.

„Én azt látom, hogy a négy évvel ezelőttihez képest Orbán Viktor nagyon sok mindenben megváltoztatta a pozícióját, nagyon sok mindenben alapvetően más lett a véleménye.”

Weber példaként azt hozta fel, hogy mostanában Orbán Viktor megkérdőjelezi az Európai Parlament szerepét az uniós demokráciában a döntéshozatalban. „Ez ellentétes az európai integrációval és a demokratikus Európa gondolatával. Ez megváltozott, Orbán Viktor álláspontja megváltozott” – mondta Weber a sajtótájékoztatón.

A néppárti politikus semlegesnek mondható nyilatkozata a magyar kampány ügyében némileg eltér a tavaly év végi néppárti megnyilvánulásokról. Decemberben Donald Tusk, a Néppárt elnöke lényegében kiállt Márki-Zay Péter mellett és azt is mondta, a jövőben örömmel látná az ellenzéki jelölt mozgalmát az Európai Néppártban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!