Van, ahol sorban kellett állni az aláíráshoz, miniszterek és polgármesterek is beszálltak az aktivisták mellé

2022. február 12. – 13:46

Van, ahol sorban kellett állni az aláíráshoz, miniszterek és polgármesterek is beszálltak az aktivisták mellé
Aláírásgyűjtés Jámbor Andrásnak a budapesti Teleki térnél – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország minden pontján kirajzottak szombat reggel a kormánypárti és ellenzéki jelöltek és aktivisták, hogy összegyűjtsék az induláshoz szükséges ajánlásokat. Karácsony aláírásgyűjtő turnéra indult Budapesten, de miniszterek, polgármesterek is beszálltak a kampányba.

Farkasszemet néztek egymással a fideszes Fürjes Balázs és a momentumos Hajnal Miklós aktivistái és támogatói a Fény utcai piac bejáratánál szombat reggel. Alig pár méterre egymástól állították fel az aláírásgyűjtő pultokat, így a piacra érkezőknek volt lehetősége választani, kit támogassanak.

Karácsony a Fény utcai piacon kezdte fővárosi turnéját

A két helyi ellenzéki jelölt, Hajnal Miklós és Tordai Bence után nem sokkal Karácsony Gergely is megérkezett a helyszínre. „Hol van az én kedvenc államtitkárom?” – kérdezte, a Fidesz pultjai felé pillantva. Fürjes alig pár száz méterre innen, a Széll Kálmán téren Gulyás Gergellyel, Varga Mihállyal és Szentkirályi Alexandrával indította be a kampányt.

„Üdvözlök mindenkit ezen szép tavaszias, a változás érzetét hozó szombat délelőttön”

– ezzel a mondattal kezdte szombati turnéját Karácsony Gergely. Néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna a főpolgármester szerint, hogy Budán „magunkfajta progresszív, vagy baloldali táborhoz tartozó politikusnak legyen esélye, hogy legyőzze a jobboldali jelölteket.” A Fidesz azonban elárult minden olyan értéket, amiért itt támogatták – fogalmazott a Párbeszéd társelnöke. „A Fidesz ma egy szélsőséges, populista párt, és a budai polgárok pontosan tudják ezt. Ezért büntették meg őket a legutóbbi önkormányzati választáson, és ezért van esélye Hajnal Miklósnak és Tordai Bencének, hogy elhozzák a változást.”

Hajnal Miklós a Fény utcai piac előtt – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Hajnal Miklós a Fény utcai piac előtt – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Bár a Fény utcai piacon meghirdetett eseményen többségben voltak az ellenzéki aláírók, a Fidesz pultjainál is meg-megálltak. Egy nyugdíjas nő már befele menet, a bevásárlás előtt aláírt a Fidesz hegyvidéki jelöltjének, Fürjes Balázsnak, hogy gyorsabban meglegyen neki a szükséges számú ajánlás. Más csak bevásárolni szeretett volna, és azon bosszankodott, hogy a kilenc után felduzzadt tömegen kell áttörni. „Ez is faszkalap” – szólalt meg egy nő, ránézve az egyik oldalra. „Az is faszkalap” – mondta, miután megnézte a másik jelölt fotóját is.

„Csupa faszkalap van itt!” – összegezte a látottakat, majd elsietett.

Csúnya, ronda kampányra számít az a nyugdíjas házaspár is, akik Hajnal Miklós ajánlóívét írták alá. Attól félnek, hogy nem a lényegről fog szólni a következő ötven nap. „Európa második legszegényebb és legkorruptabb országa vagyunk. Szeretnénk, ha végre megérkeznénk a XXI. századba” – mondták a Telexnek. Szerintük Fürjes Balázs igyekszik a maga módján, de egyre súlytalanabbá válik a Fideszen belül. Egy másik férfi úgy fogalmazott, politikailag ez lesz a legérdekesebb választókerület Budapesten, és itt számít a legnagyobb izgalmakra a fővárosi körzetek közül.

„Győzelemre készülünk, és végre 12 év után eséllyel készülünk a győzelemre” – mondta a szomszédos választókerületben (Budapest 4.) induló Tordai Bence, aki szerint Buda utat mutathat országosan is. „Elzavartuk már tulajdonképpen a mostani fideszes országgyűlési képviselőket, Varga Mihály és Gulyás Gergely nincs itt, (…) nem mernek elindulni, miután átverték és elárulták a budaiakat” – fogalmazott a Párbeszéd politikusa. A pénzügyminiszter helyett Gór Csaba, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyett pedig Fürjes indul. – „A Fidesz nemcsak gonosz és cinikus is, hiszen az új jelöltek megígérik azokat a fejlesztéseket, amiket a éppen a mostani fideszes képviselők húztak le a megvalósítandó projektek sorából” – tette hozzá Tordai. Később azt írta Facebook-oldalán, másfél óra alatt összegyűlt a szükséges számú ajánlás duplája. (Cseke Balázs)

Józsefvárosban már két jelölt is győztesnek hirdette magát

A józsefvárosi Teleki téren is alig pár méterre volt egymástól a Fidesz és az Egységben Magyarországért pultja. Sára Botondék a piac egyik bejáratánál álltak, Jámbor Andrásék inkább a Lidlnél sorakoztak fel. Az ellenzéki jelöltnek szombat délelőtt Pikó András józsefvárosi polgármester is besegített, aki két éve Sára Botondot győzte le az önkormányzati választáson.

Aláírást gyűjtenek Sára Botondnak a Teleki téren – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Aláírást gyűjtenek Sára Botondnak a Teleki téren – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Isten őrizz” – mondta egy boltba igyekvő idősebb nő az ellenzéki aktivistáknak, akik megkérdezték, hogy nem akar-e aláírni Jámbornak. Ő inkább a Fidesz jelöltjét támogatta. Miklós pont fordítva járt: már majdnem elkezdte kitölteni Sára Botond ajánlóívét, amikor észrevette, hogy rossz helyen áll, és átment az ellenzék pultjához. Abban bízik, hogy Jámbor győz Budapest 6. választókerületében, és reménykedik, hogy az ellenzéki pártszövetség országosan is megnyeri a választást. A plakátokat már éjfél után nem sokkal elkezdték kiragasztani a kerületben, Miklós arra számít, hogy felpörög a következő napokban a kampány.

Ugyancsak szoros versenyre számít a józsefvárosi-ferencvárosi körzetben Anna, aki Sára Botondnak írt alá. „Őt már ismerem. Neki köszönhetjük a piacot, Kocsis Mátéval rendbe tették a kerületet” – mondta. Szinte percre pontosan egyidőben posztolta ki Jámbor és Sára is, hogy összegyűjtötték az induláshoz előírt 500 ajánlást. (Cseke Balázs)

Botka László szerint az egész ország érdeke a Fidesz leváltása

Szegeden a Mars téri piac bejaratánál már reggel kilenckor kint volt mindkét nagy politikai tömb, de a Mi Hazánk is kitette a pultját.

A MSZP-s Szabó Sándor rövid idő alatt összegyűjtött több mint 600 aláírást, ezt a kampánynyitó eseményen jelentette be, ahova Botka László szegedi polgármester is megérkezett családjával. Botka azt mondta, le kell és az ellenzéki összefogással le is lehet váltani a kormányt. Ez nem csak a szegediek, hanem az egész ország érdeke szerinte.

Szabó Sándor, Botka László, Mihálik Edvin – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Szabó Sándor, Botka László, Mihálik Edvin – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Mihálik Edvin, az ellenzék másik szegedi jelöltje pedig arról beszélt, falujárásra indul a jövő héten, minél több választópolgárral szeretne személyesen is találkozni. Mindannyiukat megtapsolta a többnyire idősebb emberekből álló közönség, majd személyes beszélgetés, barátkozás kezdődött a politikusok és a nép között. A rendezvény inkább hasonlított egymást ritkán látó barátok találkozójára, mint politikai eseményre, a 30-40 – vélhetően civil – érdeklődő mellett szegedi politikusok, városházi tisztségviselők, és sajtómunkások jelentek meg. (Móra Ferenc Sándor)

Vulkánt hozatna a kutyapárt jelöltje Debrecenbe

Hosszú sorban álltak az aláírók Debrecen főterén, a Csapó utca és a Piac utca sarkán. Az ellenzék helyi jelöltje, Varga Zoltán lapunknak arról beszélt, elég csak ránézni a sorra, hasonló kormányváltó hangulat van, mint ősszel az előválasztáson. A DK politikusa azt is mondta, folyamatosan nő az aktivistáik száma, reggel az irodában már nem fértek el, annyira sokan jelentkeztek az elmúlt napokban.

Az Egységben Magyarországért standja mögött nem sokkal, a Fórum bevásárlóközpont előtt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt két képviselőjelöltje is standot állított. Itt csak pár érdeklődő volt, amikor ott jártunk, a jelöltek ennek ellenére optimisták voltak, és megosztották velünk az elképzeléseiket is. A Kósa Lajos ellen induló Pető Csaba bevezetné a Tiszát a Nagyerdőre, még Aradszki Csongor egy vulkánt hozatna a városba. Szerinte ha a Balatont meg lehet venni, ezt is meg lehet csinálni, csak akarat kell hozzá.

Fotó: Keresztes Bence / Telex
Fotó: Keresztes Bence / Telex

Ő repülőtér helyett inkább egy űrállomást építene, de Pető Csabához hasonlóan ő is elkötelezett a városban eluralkodó korrupció felszámolásában. Bár csak ketten álltak a pultoknál, állításuk szerint folyamatosan nő a passzivistáik száma, és azt ígérték, a közeljövőben ingyen sör és gyümölcsléosztásra is számíthatnak a debreceniek. (Keresztes Bence)

Az oltásellenesek is megkezdték a kampányt Pécsen

Pécsen a legforgalmasabb helyszín szombat reggel a Vásárcsarnok előtt volt, itt Mellár Tamásnak és Szakács Lászlónak is gyűjtöttek ajánlásokat. Az aktivisták már reggel nyolc órától kint voltak, és lapunknak azt mondták, azóta folyamatosan érkeznek az aláírók.

Az Egységben Magyarországért mellett Normális Élet Pártja szintén itt kezdett aláírásgyűjtésbe.

A pultra kiragasztott A4-es lapon áthúzott injekciós tű hirdette a párt programját.

A Fidesz jelöltjei egyetlen belvárosi helyszínen hirdettek meg, a Rákóczi út 50. alatt található Fidesz-KDNP iroda elé, amely viszonylag eldugott helyen, egy belsőudvarban van. Itt ugyan három pultnál is álltak aktivisták, akik Kővári Jánosnak gyűjtötték aláírásokat, de tíz óra körül nem láttunk sok embert.

Fotó: Aradi Zsófia Hanga / Telex
Fotó: Aradi Zsófia Hanga / Telex

Az egyik aktivista kérdésünkre azt mondta, az igazi aláírásgyűjtést csak holnap kezdik, akkor a pécsi Vásártérre fognak kitelepülni. A Fidesz másik pécsi jelöltje, Hoppál Péter pedig az uránvárosi Fidesz irodában és a komlói Városház téren gyűjt aláírásokat szombaton. (Aradi Hanga Zsófia)

Győr mindenki meg akarja mutatni

Piacnap van szombaton Győrben, a pártok épp ezért a Herman Ottó úti piac (Győrben a legismertebb) előtti térre álltak ki standjaikkal. A Fidesz és az ellenzéki összefogás jelöltje mellett a Mi hazánk is kint volt.

Ez az a körzet, ahol az előzetes esélylatolgatások alapján Győr-Moson-Sopron megyében talán a legnagyobb csatát várják a kormánypárti és az ellenzéki jelölt között. Az első napot láthatóan erőfelmérésnek és -fitogtatásnak is tekintették a kampánystábok, Simon Róbert Balázs Fidesz-jelölt már 11 órakor bejelentette, hogy megvan az ötszáz aláírása; a szintén a körzetben induló ellenzéki jelölt, Jancsó Zita standjánál pedig kígyózó sort hozott a mozgósítás.

Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Fotó: Sudár Ágnes / Telex

„Erős kampányra számítok, s az ívek leadása után is folytatni fogjuk a támogatói aláírásgyűjtéseket – mondta a Telexnek Simon Róbert Balázs. – Mi nemcsak standolunk, hanem járjuk a várost, kétszázötven fős kampánystáb segíti a munkámat, amelyről hiszem, hogy eredményes is lesz.”

Jancsó Zitának nincs ekkora a stábja, „harminc-negyvenen segítenek”, válaszolta lapunknak, hozzátéve, hogy már az óriási segítség neki, hogy a Facebook-oldalát nem neki kell kezelnie. Abszolút civilként, először csöppen bele ebbe a világba, „nagy önfegyelem kell, s néha nem is sikerül megállni, hogy a kommenteket ne olvassam el”. Kemény kampánnyal és szoros eredménnyel számol, „ha az összefogást valóban komolyan vesszük, ötven-ötven százalékon állunk.”

A kampányidőszakról és az ajánlásgyűjtés legfontosabb tudnivalóiról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!