18,6 millió forintért kaphatják meg a pártok a választópolgárok adatait a kampányhoz

2022. február 6. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az országgyűlési választáson induló jelöltek választókerületenként 200 ezer forintért juthatnak hozzá a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevéhez és lakcíméhez.

Az egyes választókerületi választási iroda az adatokat akkor adhatja ki, ha a jelölt összegyűjtötte az induláshoz szükséges 500 ajánlást. Igazolnia is kell, hogy befizette az Nemzeti Választási Iroda számlájára az adatszolgáltatási díjat, ami jelenleg 200 ezer forint.

A listát állító pártok akkor kapják meg ezeket az adatokat, ha sikerül országos listát állítaniuk, ehhez legalább tizennégy megyében és a fővárosban legalább 71 egyéni választókerületben kell jelöltet állítaniuk. Nekik is kell érte fizetniük, a minimálbér összegét meg kell szorozni a listán megszerezhető mandátumok számával (93), vagyis nekik 18 millió 600 ezer forintot kell fizetniük az összes választókerület választópolgárainak adataiért.

A választás napjára kitűzött népszavazásnál is lehet igényelni a választók adatait: itt a kormány és az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok igényelhetik az adatokat, amelyeket az NVI legkorábban február 26-án adhat át. A kormánynak és a parlamenti pártoknak szintén 18,6 millió forintot kell fizetniük az adatokért.

Az NVI szerint ezeket az adatokat kizárólag politikai kampányra lehet felhasználni, és legkésőbb a szavazás napján azokat meg kell semmisíteni.

Az a választópolgár, aki nem akarja, hogy az áprilisi országgyűlési választás kampányában a jelöltek, jelölőszervezetek megkeressék, kérheti a választási irodától, hogy ne adják ki a nevét és a lakcímét. Ehhez egy nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni a helyi választási irodához, de ezt online is ki lehet tölteni. A letiltási lehetőség viszont nem érvényes a nemzetiségi választópolgárként regisztráltakra, az ő adataikat az adott nemzetiség országos önkormányzata mindenképpen megkapja, írja az MTI.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) teljes körű választási megfigyelő missziót a magyarországi választásokra: 18 hosszú távú megfigyelő érkezik Magyarországra, hozzájuk csatlakozik majd 200 olyan megfigyelő, akik április 3-a előtt érkeznek röviddel és a választások után néhány nappal távoznak.

Az országgyűlési választást április 3-án tartják, egy napon a kormány által által „gyerekvédelminek” nevezett népszavazással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!