IDEA Intézet: 4 százalékponttal vezet a Fidesz a biztos szavazók között

2022. január 20. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

A biztos szavazók körében 4 százalékpont a Fidesz–KDNP előnye az Egységben Magyarországért választási szövetséggel szemben – derült ki az IDEA Intézet friss, január 4. és 14. között végzett közvélemény-kutatásából.

A reprezentatív felmérés szerint a teljes választókorú népesség körében a Fidesz–KDNP listája 2 százalékponttal vezet a hat együttműködő ellenzéki párt közös listájával szemben január elején. Az ellenzék támogatottsága decemberhez képest 1 százalékponttal csökkent, míg a Fidesz–KDNP-é 1 százalékponttal nőtt.

Az előválasztáshoz, tehát 2021 októberéhez képest az ellenzék támogatottsága összességben 2-3 százalékponttal csökkent. A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága 1 százalékponttal csökkent az elmúlt időszakban, míg a bizonytalanoké ugyanennyivel nőtt. A listás szavazatukat titkolók aránya továbbra is 8 százalék.

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazók körében valamivel nagyobb, de szintén hibahatáron belüli mozgások zajlottak. Míg a korábbi mérés esetében a Fidesz–KDNP 1 százalékponttal vezetett az ellenzék előtt, az olló január elején jobban kinyílt, és már 4 százalékpont a kormánypárt(ok) előnye.

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3-3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja, melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 25 százalék, ami a legalacsonyabb érték a koronavírus-járvány kitörése óta.

Módszertan

A kutatás adatait 2022. január 4. és 14. között vetté fel. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom