Az NVI elnöke szerint a választások idején nem lesznek hosszú sorok és informatikai hibák

2022. január 13. – 21:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az ATV csütörtöki híradója megkérdezte Nagy Attilát, a Nemzeti Választási Iroda elnökét az április 3-ra kitűzött idei választás lebonyolításáról. Nagy azt ígérte, hogy „nem lesznek kígyózó sorok, és az informatikai rendszerben sem lesznek működési problémák, mint a legutóbbi országgyűlési választáson.” Nagy szerint idén egy statikus felülettel készülnek, mely az eddig elvégzett terheléses vizsgálatok szerint egyszerre több millió kattintással képes elbírni.

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója is megszólalt a riportban, és bejelentette, hogy eddig 20 ezren jelentkeztek szavazatszámlálónak, vagyis minden választókörben lesz egy embere az ellenzéknek. Ez Molnár szerint még nem elég, 20-30 százalékkal több embert kell toborozni. „Készül egy akció, és bár ennek a részleteit nem az én tisztem elárulni, de nem passzívan figyeljük az eseményeket, hanem a következő hetekben lesz még egy második, aktív hulláma a toborzásnak” – fogalmazott a pártigazgató.

A húszezer fő úgy jön össze, hogy az ellenzéki előválasztás után ismertté vált Húszezren a tiszta választásért 2022-ben mozgalom (röviden 20K mozgalom) már 15 ezer főt toborzott, a tőlük független Számoljunk Együtt! Mozgalom pedig ötezer fölött jár. A 20K mozgalom csütörtöki Facebook-posztja árnyalja kicsit a képet. Eszerint a 15 ezer regisztrált közül csak 11 ezren adtak meg minden szükséges adatot. A mozgalom a maradék négyezer embert bátorítja, hogy véglegesítsék a jelentkezésüket, illetve továbbra is keresik a számlálókat, akik április 3-án bevethetőek lesznek. Mint írják, naponta százas nagyságrendben szükséges újabb szavazatszámlálókat toborozni, hogy elérjék céljukat.

A riporttal szinte egy időben húsz magyar civil szervezet levélben fordult az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalához, hogy az EU ne „korlátozott missziót” küldjön az áprilisi parlamenti választások megfigyelésére, hanem a monitorozás ezúttal legyen teljes körű, és a szavazás napján nagyszámú rövid távú megfigyelővel legyen kiegészítve. A szervezetek szerint a korábbiaknál is nagyobb veszélyben lehet a választás tisztasága.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!