Márki-Zay Péter: Orbán Viktor bejelentése beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van

2022. január 12. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

Február elsejétől korlátozzák Magyarországon a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgóétolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. Ezeknek a termékeknek az árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt – jelentette be Orbán Viktor szerda délután egy Facebookra feltöltött videóban.

„Orbán Viktor bejelentése beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van. Mennie kell annak a csapnivaló kormánynak, amelyik 12 éves kétharmados kormányzásának utolsó 12 hetében kezd el foglalkozni a termékek árával”

– reagált a hírre Márki-Zay Péter. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint felelős gazdaságpolitika helyett hatósági árakkal kezeli a kormány a vágtató drágulást, ez pedig felér egy beismerő vallomással. Azt is írta, kormányváltás esetén 5 százalékban maximálnák az alapvető élelmiszerek áfáját.

„A lengyel kormány bátor, az Orbán-kormány gyáva. A lengyel kormány az alapvető élelmiszerek áfáját egy az egyben elengedi, hogy megfékezze a drágulást. Az Orbán-kormány mindössze 6 élelmiszer esetében vezet be árstopot.” Ezt írta Facebook-oldalán Jakab Péter a miniszterelnök bejelentése után.

A Jobbik elnöke szerint Orbán továbbra sem hajlandó lemondani Európa legmagasabb áfájáról, és továbbra sem hajlandó lemondani a legszegényebbeken való nyerészkedésről. „Helyette – a benzinkutasok után – most a boltosoktól vár áldozatot, őket szorítja meg, de ő maga egy forintot nem hajlandó áldozni a magyar emberekért.”

Bejegyzésében úgy fogalmaz, „a magyar nemzet bátor kormányt érdemel, amelyik nem önmagát képviseli, hanem minden magyart.” Az ellenzék azonnali áfacsökkentést követel minden egyes alapvető élelmiszer esetében.

Néhány termék árának „visszaállítása” semmin nem fog változtatni. Maximum annyit érhet el, hogy hiány alakulhat ki ezekből, illetve más termékek még jobban drágulnak majd – írja Hadházy Ákos, aki szerint az igaz baj a felelőtlen gazdaságpolitika és az eszetlen pénzszórás.

„Az elszabaduló inflációt most még több osztogatással próbálják orvosolni, ami olyan, mintha benzinnel oltanának tüzet” – fogalmaz Facebook-posztjában a független országgyűlési képviselő. A valódi megoldás szerinte a kormányváltás, utána pedig teljesen új alapokra helyezett gazdaságpolitika. „Esztelen költekezés és korrupció helyett kiszámítható gazdaságpolitika és befektetés a jövőbe. A multik támogatása helyett a kisvállalkozások támogatása. Leninizmus helyett szociális piacgazdaság.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!