Bocsánatot kért a rendőrfőkapitány a Kutyapárt aktivistáitól, amiért jogszerűtlenül akadályozták meg az aláírásgyűjtésüket

2022. január 6. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

Ritka dolog történt csütörtökön Magyarországon: egy állami szerv vezetője bocsánatot kért egy ellenzéki párttól egy jogsértés miatt. A példás gesztust Kiss Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány tette, miután kiderült, hogy a rendőrök egy jogszabály félreértelmezése miatt küldték el a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) aláírásgyűjtő aktivistáit Sátoraljaújhelyen.

Maga az eset még december 29-én történt, amikor a párt aktivistái az ellenzéki népszavazáshoz gyűjtöttek aláírásokat. A helyszínre érkező rendőrök a vonatkozó jogszabályra hivatkozva engedélyt kértek tőlük, de mivel ilyennel nem rendelkeztek, elküldték őket. Később azonban a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy az aktivistáknak volt igazuk, a rendőrség tévesen értelmezte a törvényt, ezért jogszerűtlenül hiúsították meg az aláírásgyűjtést.

Mivel a történteknek jogkövetkezményük nem volt, a történet jellemzően itt érne véget. Kovács Gergely pártelnök azonban csütörtök délután kirakott a Facebookra egy levelet, amelyet Kiss Attilától kapott. Ebben a rendőrfőkapitány közölte, hogy még a történtek napján kivizsgálta az ügyet, és megállapította, hogy a rendőrök nem jártak el jogszerűen, ezért „a hasonló esetek elkerülése érdekében a szükséges intézkedéseket” megtette, az érintett aktivistáktól pedig elnézést kér.

„Hát ez igazán kedves. És most kivételesen nem cinikus akarok lenni, még ha utólag is, de azért ez teljesen korrekt tőlük szerintem” – olvasható a reakció az MKKP bejegyzésében:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!