Márki-Zay: A Fidesz azért osztogat, mert tudja, hogy bukni fog

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebookon közvetített élő videóban mondott újévi köszöntőt Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. A beszédben nem meglepő módon semmi ünnepi nem volt azon kívül, hogy Márki-Zay az elején és a végén boldog új évet kívánt. A kettő között vérbeli kampánybeszédet mondott, amelyben a tőle megszokott vehemenciával és provokatív fordulatokkal, húsz percen keresztül sorolta, hogy miért borzalmas szerinte a kormány, és miért lesz szuper az azt tavasszal leváltó ellenzék.

Márki-Zay hosszan ostorozta a kormányt a koronavírus-járvány kezeléséért, szerinte a lakosságarányosan sokáig világelső halálozás mellett az is mutatja a kormány kudarcát, hogy gazdaságilag sem tudtak megfelelő választ találni a járványra. Felemlegeti az elmúlt hónapok jól ismert hazai ügyeit is a Pegasus-botránytól a Kövér-beszéden át a Völner-ügyig, és külön kitér arra, hogy a kormányzati kommunikációs kampányoknak köszönhetően szerinte "ebben az évben is megvolt, hogy kit kell utálni".

"A kormányzat azzal riogatott, hogy óvodásokat akarnak átműteni, és Brüsszel, genderlobbi. Nyilván Szájerre gondoltak"

– szúrt oda a szokott stílusában.

Márki-Zay fő üzenete és leghosszabban boncolgatott témája azonban az volt, hogy a Fidesz fél, az ellenzék pedig magabiztos. Szerinte beszédes például, hogy a Fidesz a részt vevő pártoknál is többet költött a kampányolásra az előválasztás alatt, de még árulkodóbbnak tartja, hogy milyen intézkedéseket időzített a kormány a választások elé: "Bizakodjanak, mert az a tény, hogy az ezeréves történelem során, de még nemzetközi összehasonlításban is példátlan méretű osztogatás [jön], az azt mutatja, hogy a Fidesz fél."

Márki-Zay szerint "soha nem fordult még elő, hogy a teljes nemzeti össztermék 8 százalékát egy választási kampányban osztogatásként odaadják az embereknek", és hosszan sorolta a szerinte ide tartozó intézkedéseket a 13. havi nyugdíj 12 év utáni visszahozásától a fiatalok adókedvezményén át a családoknak ígért szja-visszatérítésig.

"Még a fél évvel ezelőtt összeállított 2022-es költségvetésben Orbán Viktornak eszébe se jutott, hogy ilyen osztogatásra lesz szüksége, mert nem gondolta, hogy ekkora lesz a baj. [...] "Soha ekkora osztogatás nem volt, most miért kell? Mert tudja a Fidesz, hogy bukni fog"

– sulykolta Márki-Zay.

A beszédben a Fideszre és a kormányra záporoztak az olyan kifejezések, mint hogy maffiaállam, lopás, halál, infláció, következmények nélküliség, szegénység, korrupció. Eközben az ellenzék Márki-Zay szerint tisztességes, becsületes, egységes és erős. Az ellenzéki összefogás eredményes, hiszen "a teljes nemzet népi-nemzeti-urbánus ellentéteket meghaladva össze tudott fogni", nyílt vitákat folytattak, és levezényelték az előválasztást. (Hogy azóta mi történt az ellenzék háza táján, és hogyan ült le a lendület, arról itt írtunk részletesen.)

2018-ban 47 körzetben volt többsége a Fidesznek, idén a teljes összefogás miatt 106-ból 59-et meg tud nyerni szerinte az ellenzék, és négy éve listán is több szavazatot kapott összesen az ellenzék, csak akkor még külön-külön – mondta Márki-Zay.

"Mitől lett volna több szavazója a Fidesznek most, mint volt 2018-ban? A Covid miatt is megtizedelt idős korú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre", de a fiatalok "messze nagy többségben" változást akarnak

– mondta.

Várható volt, hogy ez a kijelentése a járványban elhulló Fidesz-szavazókról ki fogja verni a biztosítékot. Egyelőre a Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergő reagált rá Facebookon: "Már fél napja 2022 van, kellett is gyorsan egy parasztság" – írta.

Márki-Zay felsorolt még néhány visszatérő vádat, amellyel a Fidesz kampányol ellenük, mint a rezsicsökkentés vagy a 13. havi nyugdíj eltörlése, és mindről azt mondta, hogy hazugság, majd bedobott egy sor – korábbról már ismert – ígéretet.

A teljes beszéd visszanézhető itt:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!