Török Gábor: Márki-Zay Péter győzelme után a Fidesznek váratlan helyzetekre is fel kell készülnie

2021. december 3. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy meglepetés volt a Fidesznek is, hogy Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást. Kiszámíthatatlanabb helyzetet teremtett Orbánék számára, ez pedig a legrosszabb, ami történhet egy választás előtt ilyen rövid idővel. Erről beszélt Török Gábor politológus a Magyar Hang friss számában.

„Míg Karácsony Gergelyre és Dobrev Klárára fel lehet készülni, lehet tudni, hogy körülbelül mire képesek, Márki-Zay Péter eközben még a saját táborát is időről időre meglepi” – fogalmazott Török.

„Ez a legfőbb fegyvere. MZP-ben minden eshetőség ott van: egy meglepő győzelem éppúgy, mint az, hogy végül falnak vezeti az ellenzéket.”

Úgy gondolja, az új helyzet miatt van némi félelem is a kormányoldalon. „Mert az őrültek félelmetesek, kiszámíthatatlanok. És most fel kell készülniük váratlan helyzetekre is.” Milyen lenne például egy miniszterelnök-jelölti vita, ahol az ellenzéki jelölt felhozza Orbán fiának vélt vagy valós homoszexualitását.

„A kérdés most az, hogy Márki-Zay Péteren sikerül-e fogást találni, amivel jól látható folt ejthető a tisztaságán.”

Kétségtelenül van egyfajta MZP-varázs Török Gábor szerint, ami leginkább a stílusban keresendő. „MZP egy szabálytalan politikus hatását kelti: nem egy kimondottan jó szónok, nem ébreszti egy stratégiában gondolkodó ember benyomását, és még a kommunikációban is sokat hibázik” – magyarázza a politológus az interjúban.

Márki-Zay Péter szerinte leginkább egy rendszerhiba, és éppen ebből fakad az ereje. „Azok, akik kedvelik, nem egy hivatásos politikust látnak, hanem egy őszinte palit. Egy antipolitikust: a profi és korrupt politikusokkal szemben ő hozza az időnként naiv, amatőr, de tiszta szereplő képét. Amikor a rendszert – és ebbe most az ellenzéket is beleértem – sokan gyűlölik, a rendszerhiba nagyon szerethetővé tud válni.”

Arról is beszélt az interjúban Török, hogy az ellenzék az előválasztás után nem vált egységesen cselekvő politikai erővé. Mint fogalmazott, „a pártok többsége még a köldöknézegetésnél tart, a megválasztott miniszterelnök-jelölt pedig járja a maga útját”. Ez a választás előtt biztosan változik majd, de Török arra számít, hogy az ellenzéki pártok udvariasan és taktikusan maguk elé engedik Márki-Zay Pétert. „Ha esetleg nyer, ők sokat profitálnak belőle, ha veszít, leginkább ő bukik el.” A legvalószínűbbnek azonban azt tartja, hogy az ellenzéki pártok döntően csak a saját jelöltjeik egyéni kampányában lesznek igazán aktívak.

A teljes interjút előfizetés után a Magyar Hang oldalán lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!