Majdnem 300 különböző arckifejezésük van a macskáknak

2023. november 1. – 16:38

Majdnem 300 különböző arckifejezésük van a macskáknak
Macska a szicíliai Scoglitti halpiacán – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai kutatók rájöttek, hogy a macskák majdnem 300 különböző arckifejezéssel tudnak kommunikálni, írja a BBC. A csapat 276 egyedi, különböző arckifejezést rögzített az általuk vizsgált macskáknál. Hasonlításképp: a csimpánzoknak körülbelül 357 különböző arckifejezésük van.

A kutatók arra is rájöttek, hogy vannak átfedések az emberi és a macskák által produkált arckifejezések között, az is előfordulhat, hogy a közös tízezer éves történelmünk során tanulták el ezeket tőlünk.

A kutatók két hónapon keresztül látogattak egy jótékonysági macskakávézót Kaliforniában, és körülbelül 194 percnyi macska-arckifejezést filmeztek le. Különösen azokat, amelyeket a macskák egymás között használtak. Egy evolúciós pszichológus aztán elemezte a felvételt.

Kiderült, hogy a macskák minden arckifejezése 26 egyedi arcmozdulat – például nyitott száj, széles vagy szűk pupillák, pislogások, orrnyalások, bajuszmozgások és fülhelyzetek – keverékéből állt. Összehasonlításképpen: az embereknek körülbelül 44 egyedi arcmozgásuk van, a kutyáknak pedig 27, de a kifejezések teljes száma náluk nem ismert.

A rögzített arckifejezések körülbelül 45 százalékát barátságosnak, 37 százalékát pedig agresszívebbnek vagy dühösebbnek kategorizálták, a maradék 18 százalékot pedig a kettő keverékének.

A kutatók még nem tudják pontosan, hogy a macskák mit akarnak üzenni egymásnak ezekkel az arckifejezésekkel, de remélik, hogy kutatásaik segíthetnek a kisállat-tulajdonosoknak és az állatmenhelyeknek abban, hogy jobban megértsék a macskák viselkedését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!