Hatástalannak bizonyult az egyik koronavírus elleni tabletta

2022. október 14. – 19:17

Másolás

Vágólapra másolva

Hatástalannak bizonyult egy, a Covid ellen kifejlesztett tabletta, a molnupiravir: egy új tanulmány szerint a placebónál nem csökkenti nagyobb mértékben a halálozás és a kórházba kerülés kockázatát – derül ki a BMJ-n közzétett tanulmányból.

A koronavírus-oltásokkal foglalkozó Facebook-csoportban is megosztott tanulmány szerint a több mint 25 ezer emberrel részvételével végzett vizsgálat előzetes eredményei nem találtak jelentős különbséget a gyógyszerrel kezeltek és nem kezeltek között. Az Oxfordi Egyetem által is támogatott kutatásból kiderült, nem számít, hogy a megfertőződött betegek megkapták a gyógyszert, vagy sem:

a tablettával kezeltek és nem kezeltek ugyanúgy 0,8 százalékos arányban kerültek kórházba vagy haltak bele a betegségbe.

A vizsgált betegek 50 év felettiek vagy 18 évesnél idősebbek voltak, és valamilyen társbetegségtől szenvedtek. A résztvevők szinte mindegyike (99%) kapott legalább egy koronavírus elleni oltást.

A molnupiravir nevű hatóanyagot eredetileg influenza ellen kezdték fejleszteni, de aztán Lagevrio márkanéven a Covid–19 ellen készült belőle bevetésre kész gyógyszer, amelyet két amerikai vállalat, a Ridgeback Biotherapeutics és a Merck fejlesztett. A hatóanyaga más, de a hatásmechanizmusa gyakorlatilag ugyanaz, mint az ismertebb favipiraviré: hibákat iktat a vírus replikációs folyamatába, ezzel megakasztva a szaporodását. A koronavírus ellen bevethető tabletákkal részletesen foglalkoztunk egy, a favipiravir hatásosságát boncolgató cikkben.

A Merck gyógyszeripari cég tablettáját először az Egyesült Királyságban engedélyezték 2021 novemberében, ők 2,23 millió dózist vásároltak belőle. Az Európai Gyógyszerügynökség máig sem hagyta jóvá a tablettát. A molnupiravirra sokáig fontos előrelépésként tekintettek a koronavírus elleni küzdelemben. A világ sok országával együtt Magyarországon is tesztelték. A gyártó azt állította, hogy a felére csökkenti a kórházba kerül esélyét és a halálozást azoknál a betegeknél, akiknél frissen mutatták ki a vírust.

Nem csak a Merck gyógyszeripari cég koronavírus elleni tablettáival van probléma. Májusban a Pfizer anti-Covid-tablettáival kapcsolatban többen is arról számoltak be, hogy a javulás után többen is visszaestek, és újra erősebb tüneteket produkáltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!