200 delfin pusztult el egy ausztrál tengerparton

2022. szeptember 22. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem 250 delfin vetődött partra Ausztráliában, körülbelül 200 el is pusztult, de 35 még életben van, írja a CNN. A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfineket (G. macrorhynchus) szerdán találták meg egy tasmaniai partszakaszon.

A tasmaniai park- és vadvédelmi szolgálat most nagy erőkkel azon dolgozik, hogy azt a 35 delfint sikerüljön megmenteni és visszaengedni a vízbe. „Tudjuk, hogy néhányuk újra partra sodródhat, ezért folyamatosan monitorozzuk őket” – mondta Brendon Clark, a szolgálat munkatársa.

Ez a második nagymértékű bálnapusztulás Ausztráliában a héten, korábban 14 fiatal ámbráscet sodródott partra, és pusztult el, szintén Tasmania partjainál.

A tudósokat évtizedek óta foglalkoztatják ezek a rejtélyes partra sodródások, jelenleg sem tudni pontosan az okukat. A legnagyobb ilyen Tasmaniában 2020-ban volt, amikor 450 gömbölyűfejű-delfint találtak a parton.

A Csendes-óceán keleti részén körülbelül 150 000 rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin él, míg ugyanezen óceán nyugati részén és Japán partjainál körülbelül 30 000 állat van ugyanebből a fajból. Az IUCN vörös listáján nem szerepel, nem fenyegetett állatfaj.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!