Virtuális valóság segítségével választottak szét sziámi ikreket

2022. augusztus 1. – 22:19

frissítve

Virtuális valóság segítségével választottak szét sziámi ikreket
A gyerekek a szétválasztásuk előtt – Fotó: Gemini Untwined & Instituto Esta / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeresen szétválasztották a fejüknél összenőtt sziámi ikreket, a brazil Bernardo és Arthur Limát. A műtét érdekessége, hogy a hároméves gyerekek Rio de Janeiróban estek át a beavatkozáson, de a műtétre Londonból becsatlakozó kollégáikkal készültek fel, hála a virtuális valóságon (VR) alapuló orvostechnológiának – írja a BBC. Közel négyévesen ők a legidősebb összenőtt agyú ikrek, akiket sikerült szétválasztani.

A műtétet végző csapat hónapokon át tesztelte a technológiát, amelynek a lényege, hogy az ikrek CT- és MRI-felvételei alapján létrehozták a virtuális modelljüket, és ennek a felhasználásával az orvosok VR-szemüvegben, egy közös VR-szobában tudták elpróbálni és begyakorolni a beavatkozást.

A műtétet a Gemini Untwined nevű jótékonysági szervezet finanszírozta. A szervezetet vezető sebész, Noor ul Owase Jeelani szerint ez volt minden idők egyik legkomplexebb szétválasztása, az alkalmazott technológia pedig „űrkorszaki cucc”. A feladatot bonyolították a korábbi sikertelen szétválasztási kísérletek sebhelyei is.

„Ez egyszerűen csodálatos. Nagyon jó látni az anatómiát és elvégezni a műtétet, mielőtt a gyerekeket bármilyen kockázatnak kitennénk”

– mondta Jeelani a VR-technológiáról, amely lehetővé tette a műtét éles bevetés előtti elpróbálását.

Az ikreknek összesen hét műtétjük volt, ebből csak az utolsó több mint 27 órán át tartott, és közel százfős személyzet dolgozott rajta. Maga Jeelani volt a munka egyik vezetője, ő a 27 óra alatt mindössze négyszer negyed óra szünetet tartott.

A gyerekek jól vannak, a kórházi lábadozás után még hat hónapos rehabilitáció is vár rájuk.

Az ikrek a szétválasztóműtét után – Fotó: Gemini Untwined & Instituto Esta / Reuters
Az ikrek a szétválasztóműtét után – Fotó: Gemini Untwined & Instituto Esta / Reuters

Frissítés: Cikkünk első verziójában félreérthetően úgy fogalmaztunk, mintha maga a műtét is VR-ban zajlott volna. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!