A genetikai adatok szerint legalább két különálló majomhimlőjárvány van folyamatban

2022. június 3. – 22:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC azt közölte pénteken, hogy az új genetikai szekvenálási adatok azt mutatják, legalább két különböző majomhimlőjárvány van folyamatban Afrikán kívül – ez a meglepő eredmény egy tisztviselő szerint arra utal, hogy a nemzetközi terjedés szélesebb körű, és már régebb óta tart, mint azt korábban gondolták, írja a STAT.

A CDC által a közelmúltbeli amerikai majomhimlős esetekből szekvenált 10 vírus közül három – kettő 2021-ből és nyolc 2022-ből – különbözik azoktól a vírusoktól, amelyeket az Európában és Európából terjedő nagy járványban érintett több ország szekvenált.

Bár a három, eltérő vírus egyértelműen kapcsolódik egymáshoz, és közös eredetük van, mégis jobban különböznek egymástól, mint a többi vírus, mondta Inger Damon, a CDC egyik részlegének igazgatója a STAT-nak adott interjúban. A három kérdéses fertőzött három meglepő területen kapta el a vírust – egy Nigériában, egy valahol máshol Nyugat-Afrikában, egy pedig vagy a Közel-Keleten, vagy Kelet-Afrikában. Damon elismerte, hogy egy rokon – az európai járványtörzstől eltérő – vírus ilyen nyilvánvalóan széles körben való elterjedése arra utal, hogy a majomhimlő-járványgócok régebb óta lappanghatnak, mint azt eddig gondolták.

Eközben Amerikában 20 fölé nőtt az azonosított majomhimlős esetek száma, de mindegyik esetet a majomhimlő nyugat-afrikai, kevésbé veszélyes variánsa okozta. A nyugat-afrikai variáns enyhébb betegséget okoz, mint a Kongó-medencei variáns, amely a közép-afrikai országokban 10-ből egy fertőzött ember halálát okozta. A nyugat-afrikai variáns halálozási aránya alacsonyabb, a becslések szerint 1% körüli. Az Afrikán kívüli esetek közül idén még nem jelentettek halálesetet.

A már Magyarországon is megjelent majomhimlőről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!