Látványosan csökkent a havas napok száma az elmúlt tíz évben Magyarországon

2022. február 8. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi tíz évben látványosan csökkent azoknak a napoknak a száma, amikor legalább egy centiméter hó hullott Magyarországon, az elmúlt negyven év alatt 15-ről 11 napra csökkent a havas napok éves száma – írja legfrissebb elemzésében a Másfélfok.hu.

Országos átlagban legutóbb 2013-ban volt példa az egész országot érintő nagy havazásra, a legnagyobb csökkenés az összes havas napok számában épp az eddigi leghavasabb országrészben, Északkelet-Magyarországon történt.

„Ha a modellszimulációkba belevesszük az emberi kényszerhatást (üvegházhatású-gázkibocsátásokat), akkor csak 50%-os bizonyossággal állíthatjuk, hogy a csökkenésért az emberi tevékenység a felelős” – olvasható az elemzésben.

Az elemzésben szereplő klímamodellek optimista jövőképe szerint, vagyis ha jelentősen csökkentjük a kibocsátásainkat, a század végéig még így is mérsékelt csökkenésre számíthatunk a havazások számában.

A pesszimista forgatókönyv szerint, vagyis ha a jelenlegi ütemben folytatjuk a kibocsátásokat, a változás jóval nagyobb lesz, és a század vége felé átlagban évente öt nap alá eshet a havas napok száma. A területi eloszlás változékonysága miatt ez azt is jelentheti, hogy egyes országrészekben akár évekig nem lesz jelentős havazás. A teljes elemzés itt olvasható.

Bár a 2021 az elmúlt tíz év leghűvösebb éve volt Magyarországon, az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!