Csak néhány nagyváros felelős a világ városai károsanyag-kibocsátásának több mint a feléért

2021. július 12. – 19:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

167 vizsgált nagyvárosból 25 felelős a városok károsanyag-kibocsátásának 52 százalékáért – írja egy hétfőn megjelent tanulmány alapján a Reuters. A 25 kifejezetten légszennyező nagyvárosok közül 23 Kínában található (például Peking és Sanghaj). A maradék kettő Moszkva és Tokió volt.

Az 53 ország városait összehasonlító felmérésből azonban az is kiderült, hogy lakosságarányosan a gazdagabb országok városai szennyezőbbek, mint a fejlődő országok központjai.

A kínai egyetemen és kutatóintézetben dolgozó szerzők kihangsúlyozták, hogy nem feltétlenül egyszerű és egyértelmű összehasonlítani a városok kibocsátási jelentéseit, mert azok nem mind ugyanúgy készültek, és országonként eltérő mennyiségű adat áll rendelkezésre.

Egy 2018-as tanulmány, ami 13 ezer várost vizsgált arra jutott, hogy a Föld népességének 11 százalékának otthont adó 100 város felelős az emberiség karbonlábnyomának 18 százalékáért.

A hétfőn megjelent tanulmányban vizsgált városok közül 68 állított magának klímacélt, de ezek közül csak 30-ban lehetett tapasztalni fejlődést. A legtöbbjük az USA-ban vagy Európában található.

Az eredmények megerősítették a kutatók elméletét, miszerint míg a nagy népességszámú kínai városok termelési központok körül alakultak ki, addig a fejlett országok nagyvárosai inkább fogyasztanak, mint termelnek. Az Európai nagyvárosok például ma már tudnak úgy nőni, hogy nem növelik a károsanyag-kibocsátásukat, a fejlődő országok városai még nem érték el ezt az állapotot.

„Rengeteg károsanyag-kibocsátással járt, hogy eljussanak ide, és Kína is épp ebben a szakaszban van. Tudjuk, hogy lassan India is eléri ezt a pontot, amit végül Afrika követ majd”

– mondta Dan Hoornweg, az Ontarioi Technológiai Egyetem tanára, aki nem vett részt a kutatásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!