Harmadával csökkent a fagyos napok száma az elmúlt százhúsz évben Magyarországon

2022. január 7. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

A 20. század elején még átlagosan évi százhúsz fagyos nap volt Magyarországon, mára ez a szám nyolcvan alá csökkent, írja a Másfélfok.hu. A legnagyobb visszaesést az Északi-középhegységben tapasztalták. Az elemzés szerint a változásért egyértelműen az emberek által gerjesztett klímaváltozás a felelős, természetes hatások nem igazolják az ilyen fokú felmelegedést.

A téli hideg eltűnésének az energiafelhasználás szempontjából csak első látásra örülhetünk, ugyanis vele együtt a nyár is melegebb lesz, a hideg időszakok csökkenése pedig kiemelt kockázatot jelent a mezőgazdaságnak.

Mi várható a folytatásban? A fagyos napok elsősorban az ország középső területein ritkulnak majd, az évi legalacsonyabb hőmérsékleti értékek pedig várhatóan inkább a déli és a legkeletibb régiókban változnak jobban.

A 2021-es év átlag körüli hőmérsékletű (1991–2020-as átlag: 10,8 °C) és az elmúlt tíz év leghűvösebbje volt Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában rögzített adatok szerint. Bár az éves középhőmérséklet nem tér el lényesen az átlagtól, de az egyes hónapokat nagy változékonyság jellemezte.

A csapadék mennyisége körülbelül ötödével maradt el a szokásostól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!