Tudósok szerint egy banánféle lehet az új szuperélelmiszer

2022. január 21. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

A tudósok szerint az enset, egy banánféle lehet az új szuperélelmiszer, ami életmentő választ adhat az éghajlatváltozásra is, írja az MTI a BBC-re hivatkozva. Az Environmental Research Letters című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a banánhoz hasonló növény akár százmilliónál is több embert lenne képes táplálni a globális felmelegedés korában. A növény, amelyet etióp vagy „hamis banánként” is emlegetnek, Etiópián kívül nem nagyon ismert, az afrikai országban azonban húszmillió ember tápláléka.

A növény banánszerű termése nem ehető, szárai és gyökerei azonban keményítőt tartalmaznak, így erjesztés után kása és kenyér készítésére is használhatók. A kutatások szerint az enset a következő negyven évben potenciálisan akár százmillió embert táplálhatna, egyúttal pedig az élelmezésbiztonságot is növelné olyan afrikai országokban, mint Kenya, Uganda és Ruanda.

James Borrell, a brit Kew-i Királyi Botanikus Kertek kutatója egyetértett abban, hogy az enset jól jöhet szűkös időkben az élelmezésbiztonság növelésében. A kutató azt is hozzátette, hogy a növényt néhány szokatlan tulajdonsága teszi különlegessé. „Bármikor elültethető, bármikor betakarítható és évelő. Ezért hívják az éhezés elleni fának” – magyarázta.

Az előrejelzések szerint a klímaváltozás komolyan befolyásolja az alapvető élelmiszernövények terméshozamát és eloszlását Afrikában és más kontinenseken is, ezért egyre nő az érdeklődés a táplálékot nyújtó új növények iránt, mivel az emberiség néhány alapvető növénytől függ. Az elfogyasztott kalóriák közel fele három növényhez köthető: a rizshez, a búzához és a kukoricához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!