Példátlan betekintést ad a magyar tudományba egy új online gyűjtemény

Legfontosabb

2022. január 17. – 12:22

Példátlan betekintést ad a magyar tudományba egy új online gyűjtemény
Az MTA30 logója – Forrás: Mta.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem készült még olyan összegzés a magyar tudományos élet teljesítményéről, mint ami a napokban került fel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapjára. Az MTA30 nevű gyűjtemény több mint két és fél éven át készült, és harminc kutató dolgozott rajta a Magyar Tudomány folyóirat szerkesztőbizottságának vezetésével.

Az Mta.hu felidézi, hogy az összefoglaló gyűjtemény ötlete azután merült fel, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette az akadémiai kutatóhálózat elcsatolását az MTA-tól. (A kiszervezett kutatóintézetek azóta a 2019. augusztus 1-jén felállított Eötvös Loránd Kutatási Hálózat részeként működnek.)

A csak digitális formában készült MTA30 betekintést enged a hazai tudományos műhelyek munkájába, legfontosabb eredményeibe a rendszerváltástól egészen napjainkig – és mivel egy folyamatosan frissíthető, bővíthető gyűjteményről van szó, a következő idők új eredményei is bekerülhetnek az élő gyűjteménybe. Épp ezért is épül fel úgy, hogy a 11 akadémiai osztály a főbb szempontok egyeztetése után szabad kezet kapott abban, mit és pontosan milyen formában oszt meg az eredményeiből; a központi gyűjtemény gyakorlatilag csak egy tartalomjegyzék az adott tudományterületek tömör ismertetésével, a részletesebb tartalmat már maguk az osztályok gondozzák.

A gyűjtemény elkészítését koordináló Falus András akadémikus, a Magyar Tudomány főszerkesztője reményei szerint az MTA30 hozzájárul majd a tudományos élet és a társadalom közötti kapcsolat erősítéséhez, nyitottabb kommunikációt és hatékonyabb ismeretátadást tesz lehetővé.

Az MTA30 tartalmai ide kattintva, a tartalomjegyzékből indulva böngészhetők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!