„Megérintette a Napot” a NASA egyik űrszondája

2021. december 17. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Történelmet írt a NASA Parker Solar űrszondája, amely – az űrügynökség megfogalmazása szerint – az első olyan űrjármű lehet, amely „megérintette a Napot”.

A Futurism.com azt írja, az apró szonda keresztülvágott a csillag légkörének felső sávján és fontos adatokat rögzített a környezetéről. A mutatvány során rengeteg felvétel is készült, ezekből a tudósok egy látványos videót állítottak össze. Ezen látható, amint a Tejútrendszer egy nagy energiájú részecskékből álló áramlat mögül bukkan elő. Ilyen közelről korábban nem vethettünk pillantást a Napra és környezetére.

„A pszeudostreameren áthaladni olyan volt, mintha egy vihar szemébe repülnénk” – olvasható a NASA közleményében. (A pszeudostreamer egy fényes, hurokszerű struktúra a csillag koronájában, amely azonos mágneses polaritású „koronalyukakat” köt össze.) „A belsejében a körülmények elcsendesedtek, a részecskék lelassultak, és a váltakozások (switchbackek) száma csökkent. Ez drámai változás a részecskék nyüzsgő áradatához képest, amellyel az űrszonda általában a napszélben találkozik.” A switchbackek cikk-cakk-szerű mágneses struktúrák, amelyek a Nap légkörében bekövetkező mágneses robbanások eredményeként jönnek létre. A Parker-szonda nemrég megállapította, hogy ezek a napszél gyakori jellemzői, és közel sem olyan ritkák, mint korábban gondolták.

A szonda által készített videót itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!