Váratlanul eltűnt egy tó az Antarktiszon

2021. június 30. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul eltűnt egy tó az Antarktisz Amery-jégself nevű területéről, ami nagyjából Dél-Afrika és Ausztrália között félúton található. A jégself olyan területet jelent, ahol a jég alatt nincs olyan szárazföld, ami a tengerszint fölé ér, hanem vagy a tengerfenékig be van fagyva, vagy víz van alatta.

A tavat műholdfelvételeken vették észre a San Diego-i Egyetem munkatársai 2019 áprilisában, hogy aztán meglepődve tapasztalják, hogy a júniusi műholdképeken már csak az üres tómeder látszik. A NASA Icesat-2 műholdjának lézeres letapogató berendezésével egészen pontosan sikerült felmérni, mi változott a domborzaton: a tó felszínét egykor borító jégréteg 80 méterrel mélyebbre került, míg a tó egész környéke nagyjából 36 méternyit megemelkedett. A domborzatváltozás egy 60 négyzetkilométeres területet érint, ez kicsit több, mint a Velencei-tó területének kétszerese.

Bár az egész jelenséget két évvel ezelőtt figyelték meg, a kutatók tanulmánya csak most jelent meg az esetről a Geophysical Research Letters szakfolyóiratban. A tudósok szerint az történhetett, hogy az olvadékvízből álló tó tömege elérte azt a kritikus pontot, ahol megrepesztette az alatta levő jégréteget, majd a megnyílt repedéseken át a víz egyszerűen lefolyt az óceánba.

Fotó: UC San Diego
Fotó: UC San Diego

A kutatók számítása szerint nagyjából 600-750 millió köbméter vízről lehet szó – ez kb. a Balaton víztömegének harmada. A tudósok dokumentáltak már hasonló jelenséget, de ekkora méretben még sosem. Az Amery selfjég vastagsága 1400 méter, ezt repesztette meg a tóban évtizedek alatt felgyülemlett olvadékvíz.

Az eltűnt tó egyébként azóta elkezdett újjászületni, az olvadékvíz folyamatosan gyűlik a medrében, az új tó a legutóbbi műholdképek alapján már 20 méter átmérőjű, 3 méter mély.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!