Alacsony intenzitású ultrahang nyújthat segítséget az Alzheimer-kór kezelésében

2021. június 23. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Áttörést hozhat az Alzheimer-kór nem invazív (vagyis pl. műtétet nem igénylő) kezelésében az alacsony intenzitású ultrahang – egy nemzetközi kutatócsoport ugyanis sikereket ért el ezzel a módszerrel a kognitív képességek helyreállításában – írja az MTI a Molecular Psychiatry folyóiratban publikált tanulmány alapján.

A Queenslandi Egyetem által szerdán nyilvánosságra hozott kutatás szerint az új terápia legyőzheti az öregedés és a demencia káros hatásait. A kutatók egérkísérlettel igazolták az alacsony intenzitású ultrahang kedvező terápiás hatását. „Hagyományosan az ultrahangot kis gázzal töltött buborékokkal együtt alkalmazzuk, hogy megnyissuk a szinte átjárhatatlan vér-agy gátat és a véráramból bejuttathassuk a hatóanyagot az agyba” – magyarázta Jürgen Götz professzor, a kutatás vezetője.

Az ultrahang egyedüli alkalmazása elkerülhetővé tette, hogy át lehessen hatolni a vér-agy gáton, nagyobb hozzáférhetőséget és kevésbé invazív kezelési módot nyújtott. A most publikált kutatás különösen fontos Ausztráliában az elöregedő népesség miatt. Becslések szerint 2021-ben 427 ezer demenciában szenvedő ember élt a kontinensországban, de nagyobb gyógyászati áttörés nélkül 2058-ra a számuk várhatóan egymillió fölé emelkedik. Jelenleg a demencia kezelésében a tüneti kezelés áll az előtérben, de az új módszer lehetőséget nyújt rá, hogy a probléma gyökeréhez jussanak el.

Götz hangsúlyozta, a felfedezett ultrahangos terápia egy olyan nem invazív módszer, amely segíthet az idős emberek kognitív képességeinek javításában. Nemcsak a demencia degeneratív hatásait képes csökkenteni, hanem helyre is tudja állítani a kognitív funkciót az időseknél. A felfedezést klinikai vizsgálatokkal is tesztelik majd.