Kávézaccból és műanyagból csináltak új anyagot a Miskolci Egyetemen

2021. május 20. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Kávézaccból és műanyagból hozott létre új, 3D nyomtatáshoz használható műanyagot a Miskolci Egyetem két anyagmérnöke – olvasható az egyetem közleményében. Borsodi Eszter és Tamási Kinga kávézás közben gondolt bele, hogy a mennyi kávézaccot dobunk ki, pedig valójában egy egészen hasznos anyagról van szó.

El is kezdtek gondolkozni az újrahasznosíthatóságán, így egy biológiailag lebomló polimerrel összekeverték, amivel egy új anyagot hoztak létre. A 3D nyomtatást sok területen használják.

„Használható designer termékek, ajándékok, makettek, egyedi tárgyak, prototípusok, alkatrészek előállításához is. Előnye, hogy az ötletek még azelőtt tökéletesíthetők, hogy a vezetőknek, ügyfeleknek bemutatnák azokat”

– írja az egyetem.

A két anyagmérnök például lámpabúrát nyomtatott az új anyagból – Fotó: Miskolci Egyetem
A két anyagmérnök például lámpabúrát nyomtatott az új anyagból – Fotó: Miskolci Egyetem

A két mérnök az anyaggal PLAnt csapatnéven bekerült a 2020-as Startup Plastic Surgery accelerator programba, és az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megrendezett pitch versenyen különdíjat kaptak.

Nem ez volt az egyetlen közös projektjük: több publikációjuk is jelent már meg a másodlagos nyersanyagok műanyagipari felhasználásáról, és az ötletükkel a REWIND nevű, 3D nyomtatásra alkalmas újrahasznosítható szálról (filament) megnyerték a Miskolci Egyetem Start Me Up! nevű szakmai versenyét. Tamási Kinga egy űripari cégnél dolgozik, Borsodi Eszter pedig nemrég diplomázott. Közös projektjükben Borsodi a gazdasági feladatokért, Tamási pedig a szakmai és infrastrukturális háttér kialakításáért felelős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!