Bemutatták az új, tükrös borítású turista-űrbuszt

2021. március 30. – 15:38

frissítve

Bemutatták az új, tükrös borítású turista-űrbuszt
A VSS Imagine – Forrás: Virgin Galactic

Másolás

Vágólapra másolva

A Virgin Galactic március 30-án bemutatta második, kereskedelmi űrrepülésre számára tervezett űrhajóját, a VSS imagine-t.

Az új űrrepülő az elődjéhez, a VSS Unityhoz képest tükrös borítást kapott, és növelték a repülési teljesítményét is, írta a vállalat közleménye alapján a Space.com.

A Unity és az Imagine kétpilótás, hat utas szállítására képes űrrepülőgépek. Mintegy 15 ezer méteres magasságig egy szállítógép viszi fel a testet, ahol elengedik és a saját rakétája segítségével jut ki a szuborbitális térbe. Az utasok a nem túl hosszú repülési idő alatt néhány perce megtapasztalhatják a súlytalanságot (közben tükörben nézegethetik magukat), és megnézhetik az ablakokon a Földet az űrből.

Már több mint 600-an vettek jegyet Sir Richard Branson űrrepülőire (például Justin Bieber és Leonardo DiCaprio). Egy 90 perces út nagyjából 73 millió forintba kerül.

A cég még három próbarepülést tervez. Mint arról beszámoltunk, az első nem járt tökéletes sikerrel. A gép sikeresen lecsatlakozott a levegőben a hordozó repülőről, de a hajtóműve túl hamar lekapcsolt, így nem jutottak ki az űrbe. Ideális esetben a hajtómű egy percig marad működésben, és csak utána kapcsol le.

A pilóták visszavitorláztak az új-mexikói űrkikötőbe, a legénység és a repülő sértetlenül földet ért. Az első körben csak két pilóta volt a gépen: volt NASA űrhajós CJ Sturckow és a Galactic fő tesztpilótája, Dave Mackay.

A Virgin nemrég mutatta be a Unity utasterét: mozgó ülésekkel próbálják ellensúlyozni a gyorsulás hatását. Az utasok az előttük lévő ülések háttámlájába szerelt képernyőkön figyelhetik a repülési adatokat. Ha az űrre kíváncsiak, nem kell küzdeniük a kilátásért, a repülő testén 12 ablak található.

Az űrturistákért éles verseny folyik. Nemrég megírtuk, hogy rendkívül fontos tesztet vett sikerrel az Amazon-alapító Jeff Bezos űrcége, a Blue Origin is: sikerrel juttatott fel egy törésteszt bábut az űrbe, 100 km-es magasságba, majd mind a rakéta, mind a bábut szállító kapszula sikerrel landolt a földön, utóbbi nagyjából 10 perccel a kilövés után.

Azt pedig három hete hirdették meg, hogy ingyen magával visz nyolc embert a Hold körüli útra Elon Musk SpaceX-projektjének első űrturistája.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!