Csirkeméretű dinoszaurusz nyomaira bukkantak Brazíliában

2020. december 16. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Sörénnyel és furcsa vállkinövésekkel rendelkező, apró dinoszaurusz élt nagyjából 110 millió évvel ezelőtt a mai Brazília területének északkeleti részén – jelentette az MTI.

„Az Ubirajara jubatus testének nagyrészét valószínűleg szőrszerű prototollak fedték, ezek azonban csak a nyakán, a hátán és a karjain maradtak meg. A hátán lévők nagyon hosszúak, sörény hatását keltik, ami egyedülálló a dinoszauruszoknál” – mondta David Martill, az angliai Portsmouth-i Egyetem professzora, a Cretaceous Research című folyóiratban publikált tanulmány egyik vezetője.

Ubirajara jubatus, Fotó: Luxquine / Wikimedia Commons
Ubirajara jubatus, Fotó: Luxquine / Wikimedia Commons

A két lábon járó, csirkeméretű Ubirajara jubatus igazi különlegessége azonban, amelyhez hasonlóval Martill még sohasem találkozott a természetben, a vállaiból kinyúló, hosszú, merev, kötőtűszerű képződmények, amelyek feltehetőleg keratinból – a hajat és körmöt alkotó anyagból – voltak.

Martill szerint ezeknek a különös nyúlványoknak a párválasztásban, az ellenség megfélemlítésében vagy a hímek közti rivalizálásban lehetett szerepük. Mivel ilyen különleges külső jegyek gyakran megfigyelhetőek a különböző állatok hímjeinél, például a pávakakasok dísztolla, a szakember szerint a vizsgált Ubirajara hím lehetett.

Noha a fosszília alapján lehetetlen megmondani, Martill mégis szinte biztos benne, hogy az állat többszínű volt. Az Ubirajara rovarokkal és feltehetőleg kistestű gerincesekkel táplálkozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!