A NASA űrszondája megérintette a Földtől 330 millió km-re egy aszteroida felszínét

2020. október 21. – 00:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA OSIRIS-REx kisbolygókutató űrszondája magyar idő szerint szerda éjjel 0 óra 11 perckor megérintette a Bennu nevű aszteroida felszínét, hogy aztán egy néhány másodperces művelet alatt talaj- és kőzetmintákat próbáljon begyűjteni. A mintavétel kísérletével rövid idő alatt végzett is, ami után biztonságos távolságra kezdett el távolodni az aszteroidától.

A NASA szerint az előzetes adatok arra utalnak, hogy a mintagyűjtés sikeres volt, minden a tervek szerint alakult. A NASA vezetője, Jim Bridenstine gratulált a küldetéshez, és már arról írt, hogy az Apollo-küldetések óta a legnagyobb mintát hozhatják vissza a Földre.

Biztosan azonban majd csak a későbbi adatokból lehet tudni, hogy sikerült-e a mintavétel.

A Földtől 330 millió kilométerre elvégzett művelet célja az volt, hogy legalább 60 gramm kőzettörmeléket felszedjen a szonda, de a küldetésen dolgozó tudósok és szakemberek szerint akár egy kilogrammnál is többet elbírna, írja a BBC. Aszteroidáról ez lenne a legnagyobb mintavétel, emlékeztet a Verge. Japán már vett mintákat korábban aszteroidákról, de azok milligrammban voltak mérhetőek.

A szonda négy és fél óra alatt ereszkedett le óvatosan a kiszemelt ponthoz, egy viszonylag sík kráterhez az aszteroida felszínén. Itt lehet megnézni egy tesztvideón, hogyan kell elképzelni a mintavételt:

A Bennut 1999-ben fedezték fel, és a kutatók szerint olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, melyek segíthetnek magyarázatot kapni arra, hogyan alakulhatott ki élet a Földön, illetve akár máshol is.

>>> A Telex további friss cikkeiért pedig kattintsanak ide <<<

Az OSIRIS-REx még 2016-ban indult útnak, hogy felvegye a kőzetmintákat az 500 méteres aszteroidáról. Már 2018-ban megérkezett a Bennu körüli pályára, de azóta felvételeket készített, hogy kiválaszthassák a mintavétel helyszínét.

A tervek szerint 2021 márciusában távolodik majd el a Bennu térségétől, és 2023 szeptemberében tér vissza a Földre.

A Bennu a Földre veszélyes űrobjektumok közé tartozik. A NASA szakemberei szerint 1 a 2700-hoz az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel a következő évszázad végén, írta az MTI. Minél többet megtudnak a kutatók a Bennuhoz hasonló aszteroidákról, annál nagyobb biztonságban lesz a Föld.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!