Az öngyilkosság a fiatalok között a második leggyakoribb halálozási ok

2020. október 09. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodája a mentális egészség világnapja alkalmából közleményt adott ki az MTI OS-en keresztül, melyben azt írják, hogy a WHO európai régiójában több mint 100 millió ember él valamilyen mentális zavarral. Mint írják,

öngyilkosság következtében évente több mint 140 000 ember hal meg, a 15-29 éves korosztályban ez a második leggyakoribb halálozási ok.

A Covid-19 súlyosbította a helyzetet, az országos felmérések szerint a válaszadók legalább egy harmada számolt be szorongásról, stresszről. A COVID-19 miatt rendkívül sok egzisztencia vált bizonytalanná, a családok és közösségek elszakadtak egymástól, vállalkozások mentek csődbe.

A világjárvány következményei hatalmas károkat okoztak a lakosság mentális egészségét tekintve, leginkább a szegényeket és a legkiszolgáltatottabbakat érintették a változások, súlyosbítva a már meglévő egyenlőtlenségeket.

A WHO Magyarországi Irodája számos kezdeményezéssel, könyvvel segíti a gyermekek és felnőttek lelki egészségének a karbantartását. A Te vagy az én hősöm című – ingyenesen elolvasható – gyerekeknek szóló könyv célja, hogy segítsen kezelni a Covid-19 járvány hatásait. Ezenkívül a napjainkban jelent meg magyarul a WHO stresszkezelési útmutatója, a Stressz idején tegyük azt, ami számít, amit szintén online lehet elérni.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.