Kórházba került a NASA űrhajósa a Nemzetközi Űrállomásról való visszatérés után

2024. október 26. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Elővigyázatosságból kórházba került a NASA egyik asztronautája, aki az elmúlt nyolc hónapot a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltötte, és pénteken érkezett vissza a Földre a SapceX kapszulájával – írta a Guardian.

A visszatérés után a NASA űrhajósait, Matthew Dominickot, Michael Barrattet és Jeanette Eppst, valamint a Roszkozmosz űrhajósát, Alekszandr Grebenkint egy floridai kórházba szállították, ahol rutinszerű orvosi vizsgálatokat végeztek rajtuk. Hármukat később hazaengedték, míg a NASA egyik űrhajósa „elővigyázatosságból megfigyelés alatt” a kórházban maradt. Azt nem részletezték, hogy pontosan milyen egészségügyi probléma miatt tartják kórházban az egyik űrhajósukat.

Az amerikai űrügynökség közölte, hogy a legénység tagjainak magánéletének védelme érdekében nem közölnek konkrét orvosi információkat, de amint az lehetséges, friss információkkal fognak szolgálni.

A SpaceX még márciusban indította útnak a négy űrhajóst. Barratt már harmadszor járt az űrállomáson, a többieknek ez volt az első űrutazásuk. A NASA beszámolója szerint a legénység fontos kutatási eredményeket hozott vissza magával az űrkapszulában. Mintegy 200 kísérletet hajtottak végre, többek között őssejtekkel és növényekkel. Azt is tesztelték, hogy a lábakon lévő nyomásmandzsettákkal miképpen lehet megelőzni az űrhajósok egészségügyi problémáit – írta az MTI.

A SpaceX Crew-8 legénysége – Fotó: NASA
A SpaceX Crew-8 legénysége – Fotó: NASA

Az eredeti tervek szerint a legénységnek már két hónapja vissza kellett volna térnie a Földre, a hazatérésüket azonban megakadályozta, hogy problémák adódtak a Boeing új Starliner- kapszulájával, amely szeptemberben biztonsági aggályok miatt üresen tért vissza. Ezután közbeszólt a Milton hurrikán, amely további két héttel eltolta a visszatérés dátumát. Végül október 25-én a SpaceX-kapszula 30 órás utazás után ejtőernyővel csapódott a Mexikói-öböl vizébe Florida partjainál, miután a hét közepén lekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásról.

A négy visszatérőt a két Starliner-tesztpilóta, Butch Wilmore és Suni Williams – akiknek saját küldetése nyolc napról nyolc hónapra nyúlt –, valamint a SpaceX által négy hete indított két űrhajós váltja az ISS-en. Ők februárig maradnak az űrállomáson, amelynek személyzete ismét a normális létszámra – hét főre – csökkent, négy amerikaira és három oroszra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!