Belép a magyar piacra az egyik legnagyobb kínai mobilgyártó

2024. október 14. – 18:46

Belép a magyar piacra az egyik legnagyobb kínai mobilgyártó
Egy Vivo X200-as a pekingi bemutatón – Fotó: Világi Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett Magyarországra Kína legnagyobb telefongyártója, a Vivo, ami itthon a legtöbbeknek talán a foci-Eb-s reklámokból lehet ismerős. Ezt a gyártó egy hétfői közleményben jelentette be.

Pár éve még feltörekvő márkaként írtunk a cégről, mára azonban már ők adják el a legtöbb telefont Kínában – csak a nagyjából egy éve bejelentett X100-as szériájukból már több mint 50 millió darabot adtak el, és 2024 második negyedévére már a globális mobilpiac 9 százaléka az övék volt.

A Vivo 2009-es alapításától kezdve a kínai gigacég BBK egyik almárkája volt, mint például az Oppo, a Oneplus és a Realme, de néhány éve leváltak az anyacégtől, és azóta önálló életet élnek. Európában hivatalosan csak néhány országban vannak jelen, inkább Ázsiára koncentrálnak, de nagyobb globális sporteseményeket, mint például a foci-Eb-t évek óta rendszeresen szponzorálnak.

Bár kisebb trükközésekkel már eddig is hozzá lehetett jutni itthon a Vivo telefonokhoz, most már hivatalosan is megjelennek a magyar polcokon. A közleményben konkrét dátum nem szerepel, csak annyi, hogy valamikor október végén. Indulások a V40, V40SE 4G és 5G, valamint a Y28 modelleket hozzák be, amik a Yettelnél, a Media Marktnál, a Firstphone-nál és a Bestbyte-nál lesznek kaphatóak – bár az, hogy mennyibe fognak kerülni, egyelőre nem derült ki.

Piaci szempontból elképesztő tempóban fejlődik a cég, de a Vivonak is volt azért néhány gyerekbetegsége. 2020-ben kiderült, hogy Indiában több mint 13 ezer Vivo-telefon használja ugyanazt az IMEI számot, ami elvileg készülékenként egyedi, és az a célja, hogy be lehessen azonosítani a telefonokat. Szintén Indiában két évvel ezelőtt adóelkerülés és pénzmosás gyanúja miatt a cég 48 irodájában tartott razziát a rendőrség, ami során 10 bankszámlát le is foglaltak. 2023 végén letartóztatták majd elengedték a cég két indiai vezetőjét. Az ország amúgy mobilos szempontból igazi vadnyugat, gigantikus, és brutális tempóban fejlődő piac, ahol öldöklő küzdelmet vívnak a nagy gyártók, főleg az olcsóbb szegmensekben.

Zászlóshajó a láthatáron

De nem csak a magyar piacra belépés az újdonság, hanem az új zászlóshajójuk, az X200-as széria bejelentése is. Ezeket egy pekingi sajtóbemutatón meg is nézhettük, meg is nyomkodhattuk, bár egy apró bökkenő azért van: egyáltalán nem garantált, hogy ez a széria Magyarországra is eljön majd, mert nem minden piacra küldenek minden telefonból, és ha jön is, akkor sem teljesen olyan hardverrel, ahogy Kínában megjelent.

Fenntartva, hogy ha jön Magyarországra, akkor is lehet, hogy kicsit más lesz, íme néhány részlet az X200-as szériáról.

Vivo X200 Prók, egy X200-as és egy X 200 Pro Mini – Fotó: Világi Máté / Telex Vivo X200 Prók, egy X200-as és egy X 200 Pro Mini – Fotó: Világi Máté / Telex
Vivo X200 Prók, egy X200-as és egy X 200 Pro Mini – Fotó: Világi Máté / Telex
Vivo X200 Prók, egy X200-as és egy X 200 Pro Mini – Fotó: Világi Máté / Telex

Három változatban kapható, egy sima, 6,67 hüvelykes verzióban, emellett van Pro Minib, ami 6,31-es, és az X200 Pro, ami 6,78 hüvelykes. Már a simába is kerül 0,1-120 Hz-es képfrissítésű kijelző (helló, Apple, lehet ám ilyet!), amit a Zeiss lencseóriással közösen fejlesztettek, akárcsak a kamerákat. Mindegyik telefonba az új Dimensity 9400-as csip kerül, ami a Vivo szerint az első, ami több mint 3 millió pontot ért el az AnTuTu teljesítménymérő benchmarkján, és még az Apple A18 Pro rendszercsipjénél is jobban teljesített.

Mérettől függően 5700, 5800 és 6000 mAh-s akkumulátorok kerültek a telefonokba, amik elvileg még -20 fokban is jól működnek. Ezt a bemutatón azzal illusztrálták, hogy jégbe fagyasztottak néhány telefont.

Jégtömbbezárt telefon a Vivo X200-as széria bemutatóján – Fotó: Világi Máté / Telex
Jégtömbbezárt telefon a Vivo X200-as széria bemutatóján – Fotó: Világi Máté / Telex

A kamerák elég jó képeket csináltak a profin beállított demókörnyezetben, és a bemutató során sokszor kiemelték a periszkópos telefotó-kamerát, ami a cég szerint ma már elengedhetetlen egy csúcskategóriás telefonban. A bemutató során az X200 Pro kameráját többször összehasonlították az iPhone 15 Pro Maxéval, ami eredménytől függetlenül közepesen tűnik elegánsnak, hiszen az egy egyéves telefon. Lehet, hogy az elmúlt egy hónapban nem volt idejük kipróbálni a 16-os szériát.

Tízszeres nagyítású makrofotó egy terrárium-lakóról – Fotó: Vilgái Máté / Telex
Tízszeres nagyítású makrofotó egy terrárium-lakóról – Fotó: Vilgái Máté / Telex

A telefonok Kínában az Origin 5-ös operációs rendszerrel jelennek meg, ami természetesen tele van mindenféle mesterséges intelligenciás varázslással, elvégre 2024-et írunk. Egyrészt a háttérfeladatokra is ráengedik az MI-t, hogy optimalizálja a telefon működését, másrészt lehet vele szöveget szerkesztetni, hogy élethűbb legyen, matekozik, szóval gyakorlatilag ugyanazt tudja elvileg, mint a nagy gyártók hasonló szolgáltatásai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!