Öt éve nem történt ilyen: újra az Apple a piacvezető telefongyártó

2021. február 23. – 15:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple visszavette a trónt a Samsungtól az okostelefonok piacán – derül ki a Gartner piacelemző cég adataiból. 2020 utolsó negyedévében a cég becslése szerint 79,94 millió különféle iPhone-verziót adtak el világszerte, míg a Samsung, ami 2016 karácsonya óta piacvezető volt, mindössze 62,12 milliót adott el a saját készülékeiből.

Az Apple szárnyalása elsősorban az iPhone 12-es család pozitív fogadtatásának köszönhető, ezzel sikerült tízmillióval feltornászni az eladott darabszámot a 2019-es utolsó negyedévhez képest. A Samsung a karácsonyi piacra hagyományosan nem áll elő új csúcsmodellel (tavasszal szokott kijönni az új Galaxy S modell, és nyár végén az új Note), de az elmúlt években az év közbeni lendülettel rendszeresen megnyerték a karácsonyi piacot is. Most nem ez történt, a 2020-as általános visszaesés éreztette hatását a cégnél. A teljes piac 12 százalékkal zsugorodott tavaly, de a Samsung ennél jobban megérezte a válságot, 14,6 százalékot csökkentek az eladásai. Az általános csökkenő tendencia tükrében persze még szembetűnőbb, hogy az Apple növekedni tudott.

A harmadik legnagyobb gyártó, a Huawei még nagyobbat bukott, 24 százalékos mínuszba becsülte az eladásai változását a Gartner. A többi feltörekvő kínai márka, a Xiaomi, az Oppo, a Vivo mind növekedni tudott tavaly.

Az Apple idei nagy dobásának az iPhone 12 Mini ígérkezett, egy aránylag olcsó (már az Apple áraihoz képest) és fizikailag is kicsi telefon, amiben azonban ugyanúgy brutálisan erős a hardver, mint a nagyobb testvéreiben. Érdekes módon a piacelemzők szerint mégsem ez húzta fel az Apple eladásait, hanem a 12-es alapmodell. Sőt, még a Pro kiadás is lekörözte eladásokban a Minit. Ez kétségessé teszi, hogy az idei, 13-as generációban vajon lesz-e hasonló, kis méretű modell. (Az eddig kiszivárgott, természetesen nem hivatalos információk szerint egyébként lesz.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!