Az idei iPhone egyelőre csak egy ráncfelvarrt tavalyi, és itthon ez sajnos még jó darabig így is marad

2024. szeptember 25. – 16:03

Az idei iPhone egyelőre csak egy ráncfelvarrt tavalyi, és itthon ez sajnos még jó darabig így is marad
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az iPhone 16-os széria az ígéretekről szól, és szinte lehetetlen arról írni, hogy milyen az a telefon, amit az Apple szeptember elején bemutatott. Ugyanis az még nem létezik, most csak egy kicsit jobb iPhone 15-öst árulnak. A nagy durranás mesterséges intelligencia ugyanis csak később kerül majd bele, és az EU-ban még azt se lehet tudni, mikor lesz az a később.

Kezdjük a belsőségekkel: az alapmodellbe és a Plus verzióba az új, A18 Bionic rendszercsip került, a Pro és a Pro Max változatba pedig a még erősebb A18 Pro. Nemcsak számozásban történt ugrás az előző generációhoz képest, hanem teljesítménybeli is, ugyanis készülnek az Apple Intelligence mesterségesintelligencia-megoldásokra, amik valószínűleg igencsak erőforrásigényesek lesznek majd. De erre még visszatérünk.

Az új csip elméletben az üzemidőre is hatással van, de – bár konkrét számokat nem közöltek – az Apple azt állítja, hogy az új telefonokba jobb aksik kerültek, mint az előző generációkba. Ezt úgy állítják ugyan, mintha valami forradalmi újítás lenne, az azért a minimum, hogy a borsos árú zászlóshajó-telefonokba a legjobb belsőségek kerüljenek.

Ezért is elképesztően gáz, hogy az Úr 2024. esztendejében egy közel félmillió forintos telefonban (vagyis a sima 16-ban és a Plusban) nincs 120 Hz-es kijelző. És igen, ezt minden iPhone-tesztben le fogom írni, amíg nem változik a helyzet, mert nem lenne szabad hagynunk, hogy bárki megússzon egy ilyen, borzasztó könnyen orvosolható hiányosságot.

De vissza az akkumulátorra! Az Apple szerint a sima iPhone 16 akár 22 óra folyamatos videólejátszást is bír, míg a Pro 27-et, a Pro Max pedig 33-at. Ezek a számok jól hangzanak, de gyakorlatilag teljesen értelmetlenek, olyan, mintha egy új teherautót úgy reklámozna valaki, hogy az 315 675 982 821 mákszemet bír el. Az igazi kérdés az, hogy mekkora a rakodótér. A Rewa Technology nevű YouTube-csatorna szerencsére kiderítette, hogy mekkora. Szétszedtek egy 16 Prót, és kiderült, hogy 3582 mAh a kapacitása, ami 9 százalékos növekedés a 15 Próhoz képest. Én egy alap iPhone 16-ot és egy 16 Pro Maxot használtam egy hétig, és nem éreztem óriási különbséget a 15-ösök vagy más, hasonló kategóriájú telefonok üzemidejéhez képest: egy nap intenzív használatot kibírtak töltés nélkül, de ha nem nyomkodtam őket egész nap, akkor még tovább is húzták. Az igazi kérdés persze az, hogy hosszú távon hogy bírják, mennyire tartós az aksi.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

A leírás szerint vezeték nélkül akár 25 W-os töltést is tud, de ehhez kell egy MagSafe töltő és egy minimum 30 wattos adapter. Amúgy természetesen vezetékkel tud gyorstöltést, egy 20 W-os adapterrel a töltöttség fél óra alatt felmegy 50 százalékra. A teszt során is nagyjából ezt tapasztaltam.

Mást nem is nagyon lehet, érdemes erről mondani. Az lenne az újdonság, ha rossz lenne használni a 16-os iPhone-okat, de szerintem ahhoz igazán elvakult Apple-gyűlölőnek kell lenni, hogy az ember azt mondja, hogy ezek a telefonok rosszak lennének. Nagyon-nagyon jó minőségű a kialakítás, a 6,1-6,9 hüvelykes kijelzők szépek, kellőképp nagyok és fényesek, és szerintem a dinamikus sziget még mindig jópofa. Az arcfelismerés még mindig gyors, bár ez már a 12-esnél is így volt. Sőt, igazából természetesen minden gyors és csodálatos ezeken a telefonokon. Kivéve a nem Pro modellek 60 Hz-es kijelzője.

Végre valami izgalmas

Ha nagyon cinikusak lennénk, akkor ezt a bekezdést másolnánk be minden csúcstelefontesztbe, hiszen mindre igaz is. Pár éve elértünk arra a szintre, hogy a gyártók már nem igazán tudnak nagyot csavarni hardveresen, és a kamerák pixeles számháborúja is totál értelmetlenné vált. Azonban az Apple most bedobott egy szuperretró újítást: van egy külön gomb, ami csak fényképezésre való.

Mármint egy picit leegyszerűsítve, ugyanis a kameragomb megnyomásával azonnal bekerülünk a fotós appba, ahol aztán érintésérzékeny tekerőként működik. Alapvetően a zoomot lehet vele állítani, de ha a felhasználó rákoppint kettőt, akkor simogatással váltogathatunk a fókusz, a stílusok, lencsék és expozíció között, így a fotózás gyakorlatilag egykezes, sőt egyujjas műveletté válik.

Kivéve, amikor a gomb nem akar engedelmeskedni. A tesztelés során végig tökéletesen működött, igazából ha gondolkoznék egy új telefon beszerzésén, és pont lenne ilyesmire félmillióm, akár már ez is meggyőzött volna. De most, ahogy az előző bekezdést írtam, újra kipróbáltam, és csak hosszas nyomkodás és simogatás után tudtam életre lehelni a funkcióváltó menüt. Szóval érdemes arra felkészülni, hogy nem olyan precíz, mint a komolyabb kamerákon található, hasonló funkciójú módválasztó tárcsa. De amúgy nagyon jó volt, becsszó.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

A kamera appban újítás, hogy bejöttek a stílusok és a tónusok, amiknek az állítgatásával sokkal nagyobb beleszólásunk lehet a fényképek jellegébe. Utálja, hogy az iPhone nem szereti az árnyékokat? Pár kattintással finomíthat ezen a tónusokban. Túl rikítónak tartja az alapbeállítással kapott színeket? Vagy túl tompának? A válasz a tónus és stílusok bütykölésében rejlik.

Ha már kamerák: a sima 16-osokon történt egy kis ráncfelvarrás a kameraszigetnél, már csak egy kis ovális rész van kiemelve a lencsék körül. A Próknál ugyanez változatlan. A sima 16-osokon van egy 48 megapixeles Fusion kamera és egy 12 megapixeles ultraszéles kamera, míg a Prókban is megvan a 48-as Fusion, valamint egy szintén 48 megás ultraszéles kamera és egy 5× telefotó lencse.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Ha az ember nem profi fotós, vagy extrém lelkes hobbista, akkor gyakorlatilag észrevehetetlen a különbség az idei és a tavalyi iPhone-ok által készített képek között. Mármint alapbeállításon, mert a stílusok és a tónusok azért sokat javítanak a 16-os képein. Azonban a kéretlen szoftveres utómunkálatok pont ugyanúgy tetten érhetők a képeken, így ha valaki nem szereti a fotókat, amiket az iPhone-ok az elmúlt években produkáltak, akkor ezekbe sem fog beleszeretni. Ha viszont imádja az Apple kameráit, akkor van egy nagyon jó hírem.

Videós fronton két nagyobb újítást emelnék ki. A Pro modellek 4K-s, 120 fps-es felvételei nemcsak szuperül néznek ki, de jól le is lehet lassítani őket, viszont elképesztően gyorsan megtöltik a memóriát, szóval érdemes vigyázni velük. A másik érdekesség a videók alatti hangfelvétel: a sztereó mikrofonok úgy veszik fel a hangot, hogy utólag, a szerkesztés közben lehet váltogatni lehet különböző módok között, hogy mit lehessen a legjobban hallani. Ez nagyon jópofa, bár amikor kipróbáltam egy nagy sporteseményen, azért nem szuperált olyan jól, mint az Apple demójában – de ez amúgy is inkább a profi tartalomgyártóknak lehet izgalmas, az átlagfelhasználó valószínűleg egyik funkcióval sem babrál majd.

Az Apple egy ígéretet árul

Egy olyan változás volt még, ami talán a legtöbbek számára észrevehető: mostantól a sima modelleken sincs némító kapcsoló a hangerőgombok felett, hanem a 15 Prókban behozott, programozható funkciógomb került oda. Ez igazából jópofa, és ritkán baj, ha valami testre szabhatóbbá válik, de nekem hiányzott az analóg, kattanós kapcsoló. Persze ez rövid távú probléma volt, pár nap után már eszembe se jutott.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Na de mivel reklámozzák az iPhone 16-osokat? Apple Intelligence! Okosabb Siri! Egy csomó MI-s funkció! Na, hát ezek még sehol nincsenek. Az első ilyen szoftverfrissítések októberben indulnak majd, de valószínűleg több iOS 18-verzió kell majd ahhoz, hogy minden, amiről az Apple szeptember elején áradozott, bejusson mindenki zsebébe. Mármint a világ nagy részén. Ugyanis egyelőre úgy néz ki, hogy az EU trösztellenes szabályozása miatt az Apple nem adja ki Európában az Apple Intelligence ernyője alá eső funkciókat.

Így, hogy a legnagyobb beharangozott újítás még a kanyarban sincs, az iPhone 16-osra nem tudok mást mondani, mint hogy ezek a telefonok a szokásosnál is kisebbet léptek előre az előző generációhoz képest. Vákuumban nézve, önállóan tök jó telefonok, de nem sok különbözteti meg őket az elődöktől. Ami persze pozitívum is lehet.

Az átlagfelhasználó a minimális dizájnváltások ellenére nem nagyon fogja érezni a különbséget a 15-ösökhöz, vagy akár a 14-esekhez képest, szóval inkább azoknak ajánlanám a 16-ost, akik 12-es vagy még régebbi iPhone-t használnak, vagy éppen megunták az androidos telefonokat. Az USB-C, a kameragomb és a dinamikus sziget engem már szinte meggyőzött, de most már csak azért is addig maradok a jó öreg 12-esemnél, amíg a sima modell nem kap 120 Hz-es kijelzőt.

Már csak azért is, mert nem emelkedtek ugyan az árak, azok enélkül is igencsak borsosak: a sima 16-os 400 ezerről, a 16 Plus 450 ezerről indul, a Pro 500 ezerről, a Pro Max pedig 600 ezerről. A 16-ból, a Plusból és a Próból 128 GB memóriával érkezik az alapverzió, a Pro Maxból pedig 256-tal. Hogy mennyit javít majd a 16-os szérián az Apple Intelligence, az kiderül, de érdemes észben tartani, hogy 15 Prók is ugyanúgy megkapják majd azokat az újdonságokat.

(A tesztkészülékeket a cikkhez az iSTYLE biztosította.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!