Az Apple végre bemutatta a saját MI-stratégiáját, és együttműködést jelentett be az OpenAI-jal

2024. június 10. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple hétfőn tartotta meg az egész hete, WWDC nevű fejlesztői konferenciájának nyitó előadását, ahol egyebek mellett azt is bemutatta, hogy hogyan hasznosítja a mesterséges intelligenciát az iPhone, Mac és egyéb termékeinek szoftvereiben. A cég nagyjából az utolsó volt a nagy techvállalatok közül, amelynek eddig nem volt nyilvános generatív MI-stratégiája, így ez a bejelentés különösen fontos volt, de ezen kívül is számos újítást mutattak be – írja az Axios.

Az Apple által „Apple Intelligenciának” (Apple Intelligence, vagyis AI, pont mint az artificial intelligence) hívja a saját mesterséges intelligenciáját, a fejlesztői konferencián pedig elsősorban azt emelte ki, hogy ennél is az adatvédelmet helyezik a fókuszba. Craig Federighi, a cég szoftverfejlesztésért felelős alelnöke azt mondta, még akkor is garantálják a felhasználó adatainak védelmét, ha felhőt kell használni. Ezt egy olyan privát, felhőalapú megoldással biztosítja a cég, ami Apple-csipeken futó szerverekre támaszkodik anélkül, hogy az Apple vagy mások tárolhatnák az adatokat.

Ami az új funkciókat illeti, az Apple generatív mesterséges intelligencia segítségével javítja például a Sirit. A cég mesterséges intelligenciát fog használni a leveleken belül az üzenetek rendezésére és összegzésére is. Az Apple és más fejlesztők ezen kívül meghatározhatják az alkalmazásaik által végrehajtható konkrét műveleteket, ami lefekteti a nagyobb teljesítményű Siri alapjait. Az egyik példában a fejlesztők megmutatták, hogy meg tudják kérdezni Siritől, hogy „mikor landol a szüleik gépe”, ami a rendszer különböző ismereteiből merít több alkalmazáson keresztül.

Van egy új, a mesterséges intelligencia által támogatott fókuszmód, amely szelektíven jeleníti meg az esetlegesen fontos értesítéseket, miközben a legtöbbet elnémítja. Lehet majd képeket is generálni, sőt, még egyéni hangulatjeleket is, amelyeket genmojinak neveztek el. A Google varázslatos radírjához hasonló eszközzel könnyebb lesz a retusálás, és az MI megkönnyíti a keresést a fotók között is. A felhasználók a nyáron már kipróbálhatják az Apple Intelligenciát is, ami a vállalat tájékoztatása szerint a következő évben további funkciókkal bővül majd.

Az Apple a korábbi pletykáknak megfelelően azt is bejelentette, hogy együttműködik az OpenAI-jal. A cég felhasználói ingyenes hozzáférést kapnak a ChatGPT-hez anélkül, hogy fiókot kellene létrehozniuk, az OpenAI fizetős szolgáltatására előfizetők pedig a funkciók szélesebb körét érhetik el. A különösen nagy kihívást jelentő lekérdezések esetén a Siri megkérdezi a felhasználókat, hogy szeretnének-e választ kapni a ChatGPT-től, vagy megelégszenek az Apple rendszerével.

Az Apple emellett bejelentett egy frissítést a Vision Prót működtető szoftverhez, és bemutatta az iPhone-okra érkező iOS18-at is, amellyel egyebek mellett az alkalmazásokat és a widgeteket a hagyományos rácsbeosztáson kívül is el lehet majd helyezni. Az üzenetek ütemezése, a hangulatjelek beillesztése és a szöveges effektusok hozzáadása is egyénibbé válik. Kiderült, hogy a cég végre támogatja majd az RCS-szabványt is, ami lehetővé teszi a fényképek és videók egyszerűbb megosztását Android-készülékekkel is, nemcsak az Apple saját eszközeivel.

A vállalat mostantól lehetővé teszi azt is, hogy a felhasználók műholdas rendszeren keresztül küldjék az üzeneteiket, ha a mobilkapcsolat éppen nem elérhető.

Az Apple laptopokhoz és számítógépekhez használt szoftver is frissült, a MacOS Sequoia most már lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az iPhone-jaikat Mac gépekről vezéreljék, és értesítéseket kapjanak a telefonról is, ha az épp nincs kéznél. A Sequoia egy új önálló jelszóalkalmazást is kapott, amely más eszközökkel is megosztható, például az iPhone-nal és az iPaddel is. A Safari böngésző mostantól gépi tanulás segítségével emel ki a felhasználó által kedvelt weboldalakat.

Az iOS következő, kifejezetten az Apple táblagépeire szabott verziója távirányíthatóságot, valamint kézírásos egyenletek megoldására képes számológép-alkalmazást kap, amely a jegyzet alkalmazásban is elérhető. A jegyzetek továbbfejlesztett kézírási funkciókat is kapnak, például a már korábban beillesztett jegyzetek kézírási stílusát lesznek képesek utánozni, valamint a saját kézzel írt szöveget kiegyenesíteni és olvashatóbbá tenni.

Végezetül pedig az Apple Watchot működtető frissített szoftver, a WatchOS is új funkciókat fog kapni, többek között a nyelvi fordításban, a terhesség nyomon követésében és a barátokkal való kapcsolattartásban az olyan szituációk közben, amelyek kockázatosak lehetnek – ilyen lehet például egy esti futás is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!