Elindult a NASA küldetése, amely az élet feltételeit fogja kutatni a Jupiter holdján

2024. október 14. – 18:32

Elindult a NASA küldetése, amely az élet feltételeit fogja kutatni a Jupiter holdján
A Europa Clipper fellövésének pillanata október 14-én a floridai Cape Canaveralban – Fotó: Joe Skipper / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A véletlenek szerencsés összjátékának köszönhetően két egymás utáni napon ünnepelhetett nagy sikert a SpaceX – miután vasárnap az űrrepülés történetében először sikerült elkapniuk egy hordozórakétát az indítóállásának karjaival, hétfőn a NASA-val közös küldetésük is sikerrel rajtolt el. Ez a küldetés az Europa Clipper, melynek célja annak kiderítése, hogy meglehetnek-e az élet feltételei a Jupiter negyedik legnagyobb holdján, az Europán.

Az űrszonda fellövése volt a tizenegyedik alkalom, hogy a SpaceX Falcon Heavy rakétáját az indítóállásra állították, és a rakéta ismét sikerrel járt, tükörsimán vitte fel az űrbe az Europa Clippert. Itt most szóba sem jöhetett, hogy bármilyen módon megmentsék a hordozórakétát, ahogy azt az élő közvetítésben is elmondták, minden tolóerőre szükség volt ahhoz, hogy az űrszondát a megfelelő röppályára tudják állítani. A fellövés pillanatát alább lehet megnézni:

Az Europa Clipper a fellövéssel még nem volt túl minden akadályon, maga a szonda ezután bő egy órával vált le a Falcon Heavy második fokozatáról. Ez a manőver szintén lezajlott komplikációk nélkül, úgyhogy most már nincs más hátra, mint az, hogy az Europa Clipper öt és fél évig fog utazni az űrben, mielőtt 2030-ban odaérne a Jupiterhez. Közben amúgy a Földhöz is visszatér majd 2026 decemberében, miután jövő ősszel elszáguld a Mars mellett – erre azért van szükség, hogy sebességet gyűjtsön a két bolygó gravitációs erejéből.

A NASA leírása szerint a űrszonda ezután meghosszabbított pályára áll a bolygó körül, amit három év alatt negyvenkilencszer kerül meg, és a műszereivel közben alaposan megvizsgálja az Europa felszínét. Arról, hogy pontosan milyen vizsgálatokról van szó, itt írtunk bővebben. A kutatók szerint komoly bizonyítékok vannak arra, hogy az élet összetevői léteznek az Europán, de a küldetés nem életet keres ott, inkább azt térképezné fel, hogy adottak-e a feltételek hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!