Hétfőn indul a NASA küldetése a Jupiter holdjához, ahol meglehetnek az élet feltételei

2024. október 13. – 21:29

Másolás

Vágólapra másolva

A többek közt Floridára is keményen lesújtó Milton hurrikán levonulása miatt ugyan el kellett tolni néhány nappal, de ha minden jól megy, hétfőn elindulhat a NASA Europa Clipper nevű küldetése, melynek célja annak kiderítése, hogy meglehetnek-e az élet feltételei a Jupiter negyedik legnagyobb holdján. Az Europát régóta a Földön kívüli élet egyik legígéretesebb potenciális lelőhelyeként tartják számon a jeges héja alatti hatalmas óceánja miatt, most pedig a tervek szerint részletesen ki is elemzik majd az égitestet.

A fellövés a küldetés hivatalos honlapja alapján helyi idő szerint pár perccel dél után – magyar idő szerint kicsivel este 6 után – történhet meg a SpaceX Falcon Heavy rakétájával, az Europa Clipper pedig ezután hat évig fog utazni az űrben, mielőtt 2030-ban odaérne a Jupiterhez. A NASA leírása szerint a űrszonda ezután meghosszabbított pályára áll a bolygó körül, amit három év alatt negyvenkilencszer kerül meg, és a műszereivel közben alaposan megvizsgálja az Europa felszínét.

A szonda egyrészt egy infravörös képalkotó eszközzel fogja pásztázni a holdat, amellyel a kutatók az élet alkotóelemei után kutathatnak, egy másik, ugyancsak az infravörös tartományban működő műszerrel pedig azokat a helyeket fogják keresni a, ahol a legnagyobb eséllyel kerülhetnek különféle anyagok a felszínre az óceánból. A Szaturnusz ugyancsak jéggel borított holdján, az Enceladuson korábban találtak egy olyan pontot, ahol vízpára tört ki a jégből, erre itt is van esély.

Akár lesz ilyen, akár nem, az biztos, hogy két műszer is fogja nézni ezeket, és a hold felszínén található gázokat, egy radar segítségével pedig közel 30 kilométerre is le tudnak majd nézni a kutatók a felszín alá. És természetesen hagyományos kamerái is lesznek az űrszondának, amellyel nagy felbontású képeket lehet majd készíteni az Europáról. A küldetés három fő célja az, hogy megállapítsák, milyen vastag a holdat borító jégpáncél és milyen a viszonya az alatta lévő óceánnal, valamint, hogy megállapítsák az összetételét és a szerkezetét.

„Komoly bizonyítékok vannak arra, hogy az élet összetevői léteznek az Europán, de ahhoz, hogy kiderítsük, oda kell mennünk megnézni. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy nem életet keresünk, hanem azt, hogy adottak-e a feltételek hozzá” – idézte Bonnie Burattit, a Jet Propulsion Laboratory szakemberét a Reuters. A lap azt is kiemelte, hogy a 30,5 méter hosszú, 17,6 méter széles Europa Clipper a legnagyobb űrjármű, amit a NASA valaha épített egy ilyen jellegű küldetéshez. A fellövést élőben itt lehet majd nézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!