Javíthatja az öregedés folyamatát az egyik népszerű fogyasztószer egy friss kutatás szerint

2024. augusztus 31. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

Javíthat az öregedés folyamatán az egyik, kettes típusú cukorbetegség és az elhízás kezelésére használt szemaglutid-alapú gyógyszer egy friss kutatás szerint. A Yale School of Medicine kutatói szerint a gyógyszer használható lehet szívelégtelenség, ízületi gyulladás, Alzheimer-kór, sőt akár a rák egyes típusainak kezeléséhez, írja a BBC. A kutatást vezető Harlam Krumholz az Európai Kardiológiai Társaság pénteki konferenciáján egyenesen azt nyilatkozta, nem lepné meg, ha mindezek miatt a gyógyszer lassítani tudná az öregedés folyamatát. Krumholz szerint a gyógyszer forradalmasíthatják a szív- és érrendszeri betegségek kezelését. (A gyógyszerek kommunikációjára vonatkozó sajtóetikai irányelvek és jogszabályok miatt a cikk szövegében a gyógyszer neve nem szerepel.)

A vizsgálatok során 17 600, 45 éves vagy annál idősebb ember egészségét követték nyomon, miután több mint három éven keresztül kaptak részben 2,4 milligramm szemaglutidot, részben placebót. A résztvevők elhízottak vagy túlsúlyosak voltak, mellette szív- és érrendszeri betegségük volt, cukorbetegségük azonban nem. A kutatás megállapította, hogy azok, akik szedték a gyógyszert, kisebb arányban haltak meg, mint azok, akik nem. A súlycsökkentőt szedők például ugyanolyan valószínűséggel lettek covidosak, de míg a placebót szedők 3,1 százaléka meghalt a vírusban, a szemaglutidot szedőknek mindössze 2,6 százaléka. A gyógyszer emellett nemtől függetlenül következetesen csökkentette a káros kardiovaszkuláris kimenetelek kockázatát, és fogyástól függetlenül javított a szívelégtelenség tünetein és a gyulladások mértékén.

A fogyasztószerek ára az óriási kereslet és a konkurens gyógyszerek hiánya miatt a legtöbb országban elég borsos, a biztosítók és az állami ellátórendszerek ugyanis rendszerint nem adnak támogatást a használatukra. Emiatt a fogyasztószerek piacának két vezető cége, a Novo Nordisk és az Eli Lilly egyaránt nagy energiát fordít arra, hogy bebizonyítsa: a szerek nem csak a fogyásban és a cukorbetegség kezelésében lehetnek hasznosak. Zajlanak vizsgálatok szívproblémával, zsírmájjal, alvási apnoéval, krónikus vesebetegséggel, Alzheimerrel és általános egészségügyi állapottal összefüggően is, és egyre több esetben fordul elő, hogy meddőnek hitt nők teherbe esnek fogyasztószer segítségével. A kutatások nem csak szomatikus betegségeket vizsgálnak, a hatékony étvágycsökkentés miatt a gyógyszergyártók tesztelik azt is, képesek-e függőségek, például az alkohol, a dohány vagy marihuána utáni sóvárgás kezelésére.

Arról, hogy mekkora üzlet lett a gyógyszeres fogyás, milyen fejlesztések jöhetnek a következő években, és milyen problémákat vet fel a jelenség, ezekben a cikkekben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!