Meddőnek hitt nők esnek teherbe a híres fogyasztószertől, de szakértők nem tudják, milyen hatással van a gyógyszer a magzatra

2024. május 10. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre többször jelentik korábban meddőnek gondolt nők, hogy a híres szemaglutid hatóanyagú diabéteszgyógyszer szedése mellett váratlanul teherbe estek, írja a CNN. Szakértők viszont figyelmeztetnek: egyelőre nincs információ arról, hogy milyen hatással van a gyógyszer a terhességre, az állatkísérletek pedig óvatosságra intenek.

A Novo Nordisk által gyártott szemaglutid alapú szer és az Eli Lilly tirzepatidos gyógyszere a GLP-1-receptor-agonista gyógyszercsoport tagja. Ezek a gyógyszerek az inzulinszabályozásban és az étvágycsökkentésben vesznek részt, utóbbi hatást a bélben megtalálható étvágycsökkentő hormonok utánzásával fejtik ki. Mindkettőt jóváhagyták a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, és mindegyiknek van társgyógyszere is a fogyás elősegítésére.

A gyógyszerekről kimutatták, hogy a klinikai vizsgálatok során az emberek átlagosan 15-20 százalékot veszítettek tőlük a testsúlyukból.

Mivel nincsenek megfelelő klinikai kutatások arra, hogy a terhességre hogyan hatnak ezek a szerek (nem is lenne etikus ilyen kísérleteket elvégezni), így csak az állatkísérletekből és a véletlen terhességekből tudják kutatók levonni a következtetéseket. A Novo Nordisk és az Eli Lilly kizárta a terhes vagy teherbe esést tervező nőket a klinikai vizsgálatokból, ami általános gyakorlat az új gyógyszerek tesztelésekor. Jelenleg az ajánlás nagyjából az, hogy a szerek szedését a teherbeesés, vagyis értelemszerűen az arra próbálkozás megkezdése előtt két hónappal abba kell hagyni.

Néhány korai tanulmány már elérhető ilyen véletlenszerű terhességekből fakadó adatokkal, ezek nem tártak fel komoly aggodalomra adó okot, bár a kutatók azt is megjegyezték, hogy további vizsgálatokra van szükség a biztonságosság megállapítására.

A Novo Nordisk rendelkezik egy nyilvántartással, ahol adatokat gyűjt a szerei terhesség alatti biztonságosságáról. A cég szóvivője szerint az eredményeket a tanulmány végén hozzák majd nyilvánosságra. A klinikai vizsgálatokról szóló amerikai kormányzati adatbázisban az olvasható, hogy a tanulmány több mint 1100 résztvevő felvételét tervezi, és várhatóan 2027 nyarára fejeződik be.

Az Eli Lilly szóvivője azt mondta a CNN-nek, hogy terhesség-nyilvántartást is tervez a saját gyógyszerével kapcsolatban, amit tavaly év végén hagytak jóvá.

Az állatokon végzett vizsgálatok azonban óvatosságra intenek. Az eddigi egér- és patkánykísérletek ugyanis azt mutatták, hogy a születendő utódok sokszor kisebbek, mint a kontrollcsoporté, és lehetnek fejlődési rendellenességeik.

Ez valószínűleg azért van így, mert a gyógyszerek az étvágyat is csökkentik. Ha valaki a terhesség alatt korlátozza az energiabevitelt, akkor a születendő utód nem jut elég tápanyaghoz, és nem tud megfelelően növekedni.

Egy állatkísérletből az is kiderült: van esély, hogy a GLP-1 gyógyszerek csökkentik azoknak a fehérjéknek a számát, amelyek felelősek a tápanyagok átviteléért az anyától a magzatig.

A tudósoknak több elképzelésük is van arra nézve, hogy miért növelheti a termékenységet az ilyen gyógyszerek. Az első és legvalószínűbb egyszerűen az, hogy az ilyen gyógyszereket szedő betegek leadnak a feleslegükből, a fogyás pedig általában összefüggésbe hozható a termékenység növekedésével azért, mert rendszeresebbé teszi az ovulációt. A GLP-1 gyógyszereket mostanában policisztás ovárium szindrómára (PCOS) is felírják, ilyenkor is gyakori probléma a túlsúly, így ezekben az esetekben is lehet a fogyás az oka a termékenység növekedésének.

Az Eli Lilly betegtájékoztatójában ezenkívül szerepel, hogy csökkenthetik a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. Ezek a gyógyszerek részben azáltal fejtik ki hatásukat, hogy lassítják az élelmiszerek gyomorban való áthaladásának sebességét. Ettől a betegek hosszabb ideig jóllakottnak érezhetik magukat, de a folyamat más gyógyszerek, köztük a fogamzásgátló tabletták felszívódását is megzavarhatja. A Novo Nordisk betegtájékoztatójában külön a fogamzásgátló tablettákra nincs utalás, csak azt tüntetik fel, hogy egyes gyógyszerek felszívódását lassíthatják.

A gyógyszergyártók is követik ezt a furcsa jelenséget. Az Eli Lilly kutatási vezetője, dr. Daniel Skovronsky szerint a cég hallott ilyen történeteket betegektől. „Az egyik kérdés, amit fel kell tennünk: lehetséges, hogy a zsírcsökkentéssel javítjuk a termékenységet, csökkentjük a PCOS-t és a termékenységet gátló egyéb akadályokat?” – tette fel a kérdést. „Ez olyan, mint a szívelégtelenség vagy az alvási apnoe” – mondta, utalva azokra a betegségekre, amelyekben a GLP-1 gyógyszerek a közelmúltban pozitív eredményeket mutattak. „Csak egy másik lehetséges előnye a fogyásnak ebből a gyógyszercsoportból, amelyet még nem teszteltünk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!