Mesés üzlet a fogyás – a dán Novo Nordisk lett Európa legértékesebb vállalata

2023. szeptember 5. – 16:11

Mesés üzlet a fogyás – a dán Novo Nordisk lett Európa legértékesebb vállalata
A Novo Nordisk új generációs inzulintollai (pen) – Fotó: Joe Raedle / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A dán Novo Nordisk leginkább a cukorbetegség specialistája. Döbbenetes, de ebben a piaci szegmensben ennek az egyetlen cégnek 50 százaléknál is nagyobb a globális piaci részesedése, jócskán lemaradva követik őt a többiek, így a Sanofi vagy az Eli Lilly.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a világ 6-7 százaléka cukros, ráadásul sok nagyon gazdag államban (például az Öböl menti arab államokban) a hajlam, a kevés testmozgás és a cukorban gazdag keleti csemegék mértéktelen fogyasztása miatt valóságos népbetegségről beszélhetünk, el tudjuk képzelni, mekkora üzletről van szó.

Igen ám, de a Novo Nordisk régóta „bivaly” volt ezen a piacon, ám az újabb áttörést nem a cukrosok, hanem a fogyni vágyók jelentették. A két fogyasztói csapat gyakran átfedi egymást, legyen a példánk a cukormentes kólák piaca.

A Novo Nordisk két terméke, a Wegovy és az Ozempic mindenesetre hatékony segítségnek tűnik a súlycsökkentésben, így hatalmas vevői igény jelentkezett, ami a cég eredményességében is megjelent. A hétfői tőzsdei zárásakor a Novo Nordisk piaci kapitalizációja (tőkeértéke) így már 428 milliárd dollár volt, vagyis immár lehagyta az eddigi listavezetőt, a francia LVMH-t. Utóbbi, amely többek között a Louis Vuitton kézitáskák és a Hennessy konyakok (de még kismillió egyéb luxuscikk) gyártója és forgalmazója, mostanában inkább olcsóbb lett, a Novo Nordisk viszont folyamatosan drágult.

Csak összehasonlításképpen az Apple, a Microsoft, a Google (Alphabet), az Amazon, vagy a Nvidia amerikai cégek 1000 milliárd dollárnál is többet érnek fejenként. A legértékesebb nem amerikai cég a TMSC tajvani félvezetőgyár, de Európában a dán cég az első.

Az Ozempic a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére kifejlesztett gyógyszer volt, amely ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a Wegovy, és amelyet az orvosok némelyike a fogyás elősegítésére írt fel a betegeknek.

Korábban a Telex is részletes cikkben foglalkozott a témával.

Pozitív hír volt a termékekkel kapcsolatban, hogy a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat megerősítette, hogy a Wegovyt „opcióként” elérhetővé teszi a legalább egy testsúllyal összefüggő betegségben, például magas vérnyomásban vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek számára.

A dán cég vezetői rendkívül optimisták, azt remélik, hogy az idei 30 százalékos profitnövekedés a jövőben is fenntartható, esetleg növelhető is, és a cég dollármilliárdokat fektetne be a kapacitásainak növelésére és gyárainak 7*24 órás működtetésére.

Ugyanakkor az elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy a tb-rendszerek el vannak adósodva, egyáltalán nem biztos, hogy tömegesen szeretnének drága gyógyszereket finanszírozni az elhízottak számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!