Tényleg hatékony, de veszélyes a diabéteszgyógyszerrel fogyni, ráadásul így a cukorbetegek nem jutnak hozzá

Legfontosabb

2023. február 4. – 16:31

Tényleg hatékony, de veszélyes a diabéteszgyógyszerrel fogyni, ráadásul így a cukorbetegek nem jutnak hozzá
Illusztráció: Török Virág / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új fogyókúrás trend is szerepet játszik abban, hogy készlethiány van számos, alapvetően cukorbetegeknek felírt gyógyszerből. A diabéteszdiéta először celebkörökben ütötte fel a fejét, de ma már egyre többen próbálkoznak lefogyni szemaglutidot tartalmazó készítményekkel anélkül, hogy a gyógyszert felírták volna nekik. A módszer olyannyira elterjedt, hogy sokan videókat is posztolnak róla, pedig a készítmény a nem cukorbetegeknél rendkívül kockázatos lehet. Arról nem is beszélve, hogy azok, akiknek készült, nem jutnak hozzá. Endokrinológust kérdeztünk a lehetséges mellékhatásokról, amelyeket a cikkben álnéven megszólaló Gábor is tapasztalt – ő részben a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően fogyott negyven kilót az elmúlt két évben.

„Egy-másfél évig semmi gond nem volt a beszerzéssel, majd 2022 augusztusában fordult elő először, hogy több patikában is jártam, és összesen egyhavi adagot tudtam megvásárolni” – meséli Gábor, aki sokakhoz hasonlóan szintén szembesült azzal, hogy nem lehet kapni azt a szemaglutidot tartalmazó készítményt, amit az orvosa javaslatára kezdett el szedni. Gáborral azután ültünk le beszélgetni, miután többen cikkeztek arról, hogy hazánkban is elindult egy fogyókúrás trend: olyan emberek is elkezdtek túlsúlyos, valamint 2-es típusú diabéteszeseknek felírt gyógyszereket használni, akiknek alapvetően nincs rá szükségük, csak elterjedt a hír, hogy könnyebben és gyorsabban lehet velük fogyni. (A gyógyszerek kommunikációjára vonatkozó etikai irányelvek miatt a cikk szövegében sem a hírekben szereplő gyógyszerek neve, sem a készítményeket gyártó vállalat neve nem szerepel.)

Tatár Csilla először az Instagramon, majd az RTL Reggeli című műsorában beszélt arról, hogy szerinte ez a fogyókúrás módszer nemcsak hogy kockázatos, de hiányt okoz a patikákban is, így nem jut hozzá az, akinek az élete múlik azon, hogy rendszeresen tudja szedni a gyógyszert. Nem a műsorvezető az első, aki a nyilvánosság előtt foglalkozik a celebkörökben is népszerű diétával – állítólag Elon Musk is ezzel dobott le 13 kilót –, illetve a problémával, hogy az új csodafogyókúra lehet az oka a globális készlethiánynak. A Euronews erről szóló cikkében például azt írja, hogy Ausztráliában várhatóan márciusig hiányozni fognak bizonyos gyógyszerek a piacról, míg a hiány miatt Nagy-Britanniában hatósági korlátozásokat vezettek be a gyógyszerek online népszerűsítésére. Franciaországban pedig azt is meghatározták, hogy csak azoknak a diabéteszeseknek lehet felírni az adott gyógyszereket, akiknek korábban már volt agyvérzésük vagy valamilyen szívbetegségük.

A hazai készlethiányt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is megerősítette, mikor írásban arról kérdezték, hogy mit tervez tenni a kormány a gyógyszerhiány megszüntetése érdekében. Az államtitkár azt írta, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt, szemaglutidot tartalmazó készítmények közül a 0,5 mg-os hatáserőségű készítmények hiányoznak több uniós tagállamból is. Majd azt is hozzátette, hogy a gyártó az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) és az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) közösen levélben arra kérte az egészségügyi szakembereket, hogy „azokat a betegeket, akiknél fennáll a kockázata annak, hogy a készletük kimerül, biztonságosan állítsák át egy másik megfelelő terápiára”. Rétvári Bence azt is írta, hogy az OGYÉI koordinálja, hogy a kórházak és a patikák megkapják a megfelelő mennyiséget minden gyógyszerből, és „ha kell, tömeges hiány esetén az OGYÉI segíti a gyógyszer külföldről történő beszerzését.”

Mutnéfalvy Zoltán, a PeriodX Nőgyógyászati és Endokrinológiai Központ belgyógyász-endokrinológus szakorvosa szerint valóban igaz, hogy voltak terheltebb időszakok, amikor nehezen lehetett hozzájutni bizonyos gyógyszerekhez Magyarországon is. Erről a betegek is beszéltek a központ orvosainak, illetve a vállalat is, ami az elhízás és cukorbetegség kezelésére szolgáló készítményeket forgalmazza, jelezte a nőgyógyászati központnak, hogy átmenetileg ellátási problémák várhatók a piacon.

Valóban az új csodafogyókúra lehet a készlethiány oka?

Az endokrinológus szerint nem állítható biztosan, hogy az új fogyókúratrend miatt lépett volna fel hiány bizonyos, elsősorban a cukorbetegeknek szánt gyógyszerekből. Szerinte Magyarországon sok túlsúlyos ember él, „elhízásban a dobogón állunk világszinten”, és mivel az elhízás a cukorbetegség egyik meghatározó rizikófaktora, itthon is sokan küzdenek diabétesszel. A szakorvos szerint így az is elképzelhető, hogy ez az oka a fellépő készlethiánynak, nem pedig egy népszerű celebdiéta.

A hiányzó gyógyszerekről kérdeztük a szóban forgó készítményeket gyártó cég magyarországi vállalatát is. A cég a készlethiány okát írásban azzal indokolta, hogy az érintett termékek iránt a vártnál magasabb kereslettel kellett szembesülniük, de mindent megtesznek, hogy biztosítsák a folyamatos ellátást.

„A betegek érdeke mindennél fontosabb a vállalatunk számára, ezért a nemzetközi gyártóhelyeink mára már a hét minden napján, napi 24 órában működnek, és a vállalat csak a 2022-es évben mintegy 600 milliárd forintnak megfelelő összeget fordított a kapacitás növelésére” – olvasható a cég válaszlevelében.

Hasonlót válaszolt a hazai patikákat ellátó gyógyszer-nagykereskedés, a PHOENIX Pharma Zrt. is. „Az akadozó ellátás oka gyártói okokra vezethető vissza” – írta a cég vezérigazgatója, Kaló Tamás a Telex kérdéseire, hozzátéve, hogy „részleges hiányról van szó, a gyártók szállítanak e készítményekből, de sajnos kevesebbet, mint amire igény lenne”.

Facebook-csoportokban cserélnek gazdát vényköteles gyógyszerek

Itthon és külföldön, az interneten és a közbeszédben is többfajta gyógyszerről hallani. Sőt léteznek olyan nyilvános Facebook-csoportok is, amelyekben a tagok arról posztolnak, hogy éppen melyik szomszédos országban szerezhető be egy-egy gyógyszer, míg mások eladogatják a tartalékolt vagy épp fölöslegesen megmaradt ampullákat, amelyeket kifejezetten fogyás céljára is felírhat az orvos. „Készült a cukorbetegeknek egy gyógyszer, ami liraglutidot tartalmaz. A készítmény jelentős fogyást idéz elő a cukorbetegeknél, ennek alapján mint fogyást elősegítő gyógyszer is kifejlesztésre került, amelynek a hatóanyaga úgyszintén a liraglutid. Ezt a készítményt, ami fogyasztószerként is van törzskönyvezve, mi is felírunk túlsúlyos, elhízott betegeknek fogyás céljából” – magyarázza Mutnéfalvy Zoltán.

A liraglutid rokonvegyülete a szemaglutid, ezt tartalmazza az interneten keringő videókban is feltűnő injekciós készítmény is. „Ennek is megvan a testsúlycsökkentő hatása ugyanúgy, de

ezt a gyógyszert hivatalosan csak cukorbetegeknek lehet felírni, kizárólag fogyás céljából azonban nem”

– teszi hozzá az endokrinológus. Ennek ellenére az internetes csoportokban ezekkel is szabadon megy a cserebere, hiába vénykötelesek.

A diabétesz és az elhízás kezelésére használt készítmények kulcsfontosságú eleme az GLP-1 nevű hormon, aminek több, a fogyást elősegítő hatása is van. „Egyrészt lassítja a gyomorürülést, ami miatt biztosít egy folyamatos teltségérzetet. Másrészről csökkenti az étvágyat is úgy, hogy befolyásolja a jóllakottság- és éhségközpontot az agyban, valamint kikapcsolja a jutalmazóközpontot is, tehát azoknak is beválhatnak ezek a gyógyszerek, akik azért esznek többet, mert az étel számukra jutalmat vagy örömforrást jelent. Ezeken kívül a GLP-1 hormon gyorsítja az anyagcserét, és növeli az energialeadást is. Ez azt jelenti, hogy hatástalanítja a szervezetnek azt a természetes reakcióját súlyvesztéskor, amely minden akaratlan mozgást lekapcsol, hogy minél kevesebb energiát használjunk, és ne veszítsünk még több súlyt” – fejti ki a szakorvos.

Csak azért nem írják fel, mert valaki x kiló mínusszal maradhat versenytáncos

Mutnéfalvy Zoltán szerint sok fogyni vágyó páciens keresi fel a PeriodX endokrinközpontját. Nekik az ott dolgozó szakorvosok először az egészséges életmód kialakításában segítenek, aminek része a rendszeres mozgás és a helyes étrend. Ha ezek mellett sem sikerül a fogyás, és az adott betegnek nincs egyéb, a testsúlyváltozást befolyásoló betegsége, akkor jöhetnek szóba az említett vényköteles, 3 mg liraglutidot tartalmazó készítmények kiegészítő kezelésként, de azok is csak bizonyos testtömegindex fölött. „Általánosságban a 30-as testtömegindex (BMI) felett beszélünk elhízásról, de enyhén túlsúlyos pácienseknél társbetegség mellett is indokolt lehet a gyógyszeres kezelés.

Mindig vannak olyan páciensek, akiknek normális a testtömegindexük, mégis tovább szeretnének fogyni, mert például csak így maradhatnak továbbra is versenytáncosok. Nekik nem szoktuk felírni ezeket a készítményeket, mivel általában pont az ilyen esetekben fordul elő az, hogy valami nem úgy sül el, ahogy szeretnék.

De nálunk nem fordul meg sok olyan beteg, akik csak azért szeretnék ezeket a gyógyszereket felíratni maguknak, mert ez most a divat” – magyarázza az endokrinológus.

Gábor sem divatból, hanem a súlyproblémái miatt döntött úgy két évvel ezelőtt, hogy orvosi segítséget kér: „Érettségi előtt volt egy nagy műtétem, ami után fél évig ágyhoz voltam kötve. Akkor nagyon sok plusz kiló felszaladt sajnos, majd 2020-ban úgy döntöttem, hogy felkeresek egy endokrinológust, és a vizsgálatok során kiderült, hogy inzulinrezisztens vagyok. Ezután kezdtem el a gyógyszeres kezelést, tablettákat szedtem, és mellette életmódot is váltottam. Sokat sportoltam, és áttértem egy nagyon szigorú diétára is, hónapokig kerültem a szénhidrátot, tejtermékeket, nem ittam alkoholt, cserébe viszont nagyon sok zöldséget ettem. Az elején szépen mentek le a kilók, de idővel már nem volt olyan hatásos, ekkor hozta fel az orvosom újra egy szemaglutidtartalmú diabéteszgyógyszer ötletét, amivel sokan lefogytak, de az csak 2021 nyarán került képbe igazán” – mondja a huszonéves, vidéki férfi, aki az életmódváltásnak és különféle gyógyszeres készítményeknek köszönhetően két és fél év alatt negyven kilótól szabadult meg.

Ahogy emeltük a dózist, úgy jelentkeztek a mellékhatások is

Az endokrinológus szerint a GLP-1 hormont tartalmazó készítmények mellékhatásai szerteágazók, és súlyos egészségi problémákat okozhatnak azoknak is, akiknek alapvetően nem indokolt e gyógyszerek használata. „A leggyakoribb átmeneti tünetek között van a hasmenés, a székrekedés, a hányás és a hányinger, de lelassulhat az epeürülés, az epeutak működése, kialakulhatnak epekövek, és nagyon ritkán jelentkezhet hasnyálmirigy-gyulladás is, amely az esetek egy-két százalékában végzetes kimenetelű is lehet” – magyarázza a szakorvos.

Mellékhatások Gábornál is jelentkeztek, főleg az injekcióbeadás utáni két-három napban:

„A gyógyszerben található szemaglutid abszolút megtette a hatását, sokkal kevesebbel is jól laktam, és jól éreztem magam a bőrömben. Azonban ahogy emeltük a dózist, úgy jöttek elő a panaszok.

Tavaly január–február környékén vettem észre, hogy a szúrás után az első pár napban sokszor volt hányingerem reggel, nem estek jól a nehéz, húsos ételek, ahogy a kávé és semmi savas dolog sem. Akkor át is tértem a vegetáriánus étrendre, húst nem ettem, csak halat, tojást meg zöldséget” – teszi hozzá Gábor.

A New York Times cikke szerint egyes fogyasztó hatású szereknek és a gyors fogyásnak van még egy hátulütőjük, amivel szintén számolni kell, az ilyen típusú gyógyszerek ugyanis felgyorsíthatják a bőr öregedését is. Ezt tapasztalta Jennifer Berger is, aki egy tirzepatidtartalmú készítmény segítségével tudott megszabadulni a terhesség során felszedett plusz kilóktól: „Nem ismertem magamra, amikor a tükörbe néztem. A testem remekül nézett ki, de az arcom kimerültnek és öregnek tűnt” – mesélte a 41 éves nő a New York Times újságírójának. A lapnak nyilatkozó szakorvosok szerint egyre több, főleg a negyvenes-ötvenes éveiben járó páciens keresi fel őket azzal, hogy jelentős fogyás után az arcbőrük megereszkedett, amit több tízezer dollárba kerülő plasztikai műtétekkel vagy hialuronsavas kezelésekkel lehet korrigálni.

Nemcsak a lehetséges mellékhatások miatt kockázatos ezeket a készítményeket felelőtlenül bekapkodni vagy egy injekcióval beadni, hanem azért is, mert lehetnek olyan rejtett betegségeink, amelyekről nem is tudunk. Ezeken pedig csak tovább ronthatnak a hormontartalmú készítmények, illetve egyes betegségek befolyásolhatják a terápia kimenetelét is. Ezért is fontos először egy szakértő orvost felkeresni, aki a szervezetünknek leginkább megfelelő gyógyszeres kezelést tudja összeállítani. „A kezelés elején mindig megvizsgáljuk, hogy nincs-e az adott páciensnek olyan betegsége, amely alapvetően meggátolhatja a testsúly csökkenését. Például valamilyen pajzsmirigyprobléma, mellékvesekéreg-betegség vagy inzulinrezisztencia. Ezeket azért is fontos tisztázni, mert ha megvan a probléma forrása, akkor azt kell célzottan kezelni.

Először megpróbáljuk rendbe tenni a hormonműködést, és csak végső megoldásként jöhetnek szóba a fogyasztószerek. Ez egy tüneti megoldás, ami hosszú távon önmagában nem fogja rendezni a dolgokat”

– mondja az endokrinológus.

De áruld már el, mitől fogytál te ennyit!

A fogyás érzékeny téma, és sokan talán még mindig furán viszonyulunk azokhoz, akik a sport és az egészséges étkezés mellett gyógyszereket is használnak, hogy könnyebben menjen le pár kiló plusz. Ebben az esetben valószínűleg azért is ismerik be ezt kevesen, mert félnek a rájuk zúduló népharagtól, az emberek negatív reakciójától azt illetően, hogy cukorbetegeknek szánt gyógyszerekkel próbálnak lefogyni. Gábor szerint azonban „egyszerűen van olyan helyzet, amikor be kell vetni a segédcsapatokat is. Csak ezekkel a gyógyszerekkel nem megy, de, mondjuk, nekem, aki inzulinrezisztens is, nekem meg csak diétával nem megy – mondja a fiatalember, aki szintén furán érezte magát, amikor ismerősei erről faggatták. – Talán szemérmességből vagy bizonytalanságból, de én nem vállaltam fel ezt a gyógyszeres témát, vagy csak nagyon címszavakban meséltem róla másoknak.

Szerintem ezt csak az érti, aki fogyott már, de az egy nagyon furcsa kommunikációs helyzet, hogy mit mesélsz a barátoknak, ismerősöknek, akik egyre csak azzal jönnek, hogy mi a titok, mitől fogytál ennyit”

– meséli Gábor. Azt is hozzáteszi, hogy ő azért sem szeret erről nyíltan beszélni, mert nem szeretné, hogy azok a barátai, akik szerényebb anyagi körülmények között élnek, rákeressenek a gyógyszerre, szembesüljenek azzal, hogy mennyibe is kerül a készítmény – 40 ezer forint az egyhavi adag –, és azt gondolják, hogy az ilyen típusú fogyás csak a gazdagabbak kiváltsága.

Ehhez a cikkhez fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!