Gyakorlásból rongálhatják a kardszárnyú delfinek a hajókat egy új elmélet szerint

2024. augusztus 28. – 20:48

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb vitorlásra csaptak le a kardszárnyú delfinek, ezúttal Spanyolország északnyugati partjánál, írja a New York Times. Az orkák megrongálták a vitorlás kormánylapátját, ezért végül a Finisterre-foknál ragadt kétfős belga legénységet a helyi mentőalakulatok vitték ki a partra.

A kutatók között továbbra sincs konszenzus azzal kapcsolatban, hogy a delfinek játékból vagy kifejezetten rongálási szándékkal támadják meg a hajókat, de a New York Times a friss eset apropóján egy új elméletről ír cikkében. A spanyol, palackorrú delfineket kutató intézet arra jutott, hogy a delfinek a hajókat arra használják, hogy új vadászati technikáikat gyakorolják és tökéletesítsék.

A friss tanulmány szerint a Spanyolország partjainál élő delfinek az utóbbi időben rákaptak az Atlanti-óceánban élő kékúszójú tonhalra. Ez a tonhalfaj viszont akár 3 méter hosszúra is megnőhet, és olyan sebességgel mozog, hogy a delfineknek rendszeres tréningre van szükségük, hogy el tudják kapni őket. Az elmélet szerint pedig vitorlás hajók gyakran pont ideális méretűek a kiképzéshez. A kutatók azt is megállapították, hogy többnyire fiatal, tanuló orkák veszik üldözőbe a vitorlásokat.

Bármi is legyen a szándékuk, az időről időre aggasztja az Észak-Afrika, Spanyolország és Portugália körüli, nagy forgalmú vizeken közlekedő hajósokat. Ez ugyanis már a sokadik alkalom, hogy orkák támadnak meg vitorlás hajókat. 2020-ban kezdődtek a sajtó által gyakran támadásnak nevezett incidensek, azóta a Grupo de Trabajo Orca Atlántica (GTOA, Atlanti Orka Munkacsoport) közel 700 esetet regisztrált.

2021-ben például egy vitorlás hajó legénysége videóra vette, ahogy a delfinek eltörik a hajó kormánylapátját. Nem minden vitorlás úszta meg ennyivel: tavaly novemberben az állatok elsüllyesztettek egy hajót, ez volt a negyedik ilyen eset a GTOA megfigyelése során. De nem az utolsó: májusban egy 15 méter hosszú jacht merült a mélybe a rongáló orkák miatt, a legénységet helikopterrel kellett kimenteni a süllyedő hajóról.

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váló támadások miatt vitorlázó körökben több tipp elterjedt arról, hogyan lehet megállítani vagy legalábbis elriasztani a delfinek támadásait. A delfineknek elrettentő lehet például, ha a megszokotthoz képest más színűre festik a hajót, de vannak olyanok is, akik a heavy metal bömböltetésére vagy homokszórásra esküsznek. A New York Times cikke szerint létezik egy olyan applikáció is, amely nyomon követi az orkák aktivitását az óceánban, így lehetővé téve a hajózók számára, hogy elkerüljék őket.

A jelenségről és a támadások lehetséges magyarázatairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!