Már a negyedik hajót süllyesztik el az orkák Gibraltár környékén

2023. november 7. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

Orkák, azaz kardszárnyú delfinek támadtak meg egy lengyel vitorlást október 31-én a Gibraltári-szoros környékén. Az állatok kifejezetten agresszíven rontottak neki a Grazie Mamma nevű hajónak, és kb. egy órán keresztül rongálták a hajótestet. Bár a marokkói haditengerészet a vitorlás segítségére sietett, evakuálták az utasokat, és megkezdték a hajó bevontatását Tanger kikötőjébe, a Grazie Mamma végül elsüllyedt.

A Live Science szerint az elmúlt két évben ez már a negyedik hajó, amit orkák süllyesztenek el Gibraltár térségében, és ezeken kívül is megtámadtak több jachtot és vitorlást.

Kutatók szerint az orkák támadásai egyre erőteljesebbek és egyre hatékonyabbak is. Úgy hiszik, az első, hajóra támadó falkát egy White Gladis nevű nőstény orka nevű vezethette, amit traumatizálhatott, hogy korábban ütközött egy hajóval. A szakértők szerint az állatok egymástól tanulhatják el ezt az újfajta viselkedést, ahogyan azt is, hogyan tehetik minél hatékonyabbá a támadásaikat.

Ráadásul nem ez az egyetlen furcsa új viselkedés az orkák körében, 2017-ben Dél-Afrika partjainál több tucat nagy fehér cápával végeztek kardszárnyú delfinek úgy, hogy kitépték a májukat. Idén októberben pedig hasonló esetet dokumentáltak Ausztráliában is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!