Videón, ahogy eltörik egy hajó kormánylapátját a kardszárnyú delfinek

2021. április 10. – 11:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem ritka esemény, hogy körbevesznek és megtámadnak egy – általában spanyol – hajót csapatostul az orkák, más néven kardszárnyú delfinek Gibraltár környékén, most azonban videót is készített egy ilyen akcióról az egyik vitorlás legénysége – írja a Business Insider.

A felvételen jól kivehető, hogy a legénység először kiabálással próbálja elűzni a hatalmas állatokat, majd miután eltörték a kormánylapátot, rudakkal és jelzőfénnyel igyekeznek az állatokat elriasztani.

A vitorlást Marokkó partjainál vették körbe az orkák. A kapitány, Antonio Busse épp a hajó irányításával foglalatoskodott, amikor különös hangra lett figyelmes – ekkor a hajó hátuljához szaladt, ahol észrevett négy nagy kardszárnyú delfint. A jelenség ijesztő volt, magyarázta a kapitány a Daily Mailnek, és hozzátette, még sosem volt része hasonlóban korábban.

A gibraltári orkákat tanulmányozó Ruth Esteban szerint a jelenség nem újkeletű, ugyanakkor tavaly már kevesebb ilyen esetről kaptak hírt, mint korábban.

„Nem szeretjük támadásnak hívni ezeket, mert annál sokkal játékosabbak. Még mindig nem igazán tudjuk, miért csinálják ezt, de a videók alapján úgy tűnik, hogy a viselkedésük a hajók típusától vagy a hajó sebességétől is függ.”

– magyarázta Esteban a lapnak. Megjegyezte: Noha az orkák megijesztették a legénységet, nem igazán jelentenek valós veszélyt az emberekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!