Magyarországon is elindultak a tüdőrák elleni vakcinakísérletek

2024. augusztus 23. – 09:53

Magyarországon is elindultak a tüdőrák elleni vakcinakísérletek
A 67 éves Janusz Racznak a londoni University College Hospital kutatóközpontjának vezető ápolója adja be a BNT116 néven ismert és a BioNTech által gyártott vakcinát – Fotó: Aaron Chown / PA Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A világon hét országban, köztük Magyarországon is elindultak a tüdőrák elleni vakcinakísérletek – írja a Guardian.

A tüdőrák elleni oltás a koronavírus vakcinákhoz hasonlóan mRNS alapú, a lényege, hogy a vakcina azonosítsa és elpusztítsa a rákos sejteket. Az oltás ara is alkalmas lehet, hogy megakadályozza a daganat későbbi visszatérését. A BNT116 néven ismert és a BioNTech által gyártott vakcinát a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC), vagyis a betegség leggyakoribb formájának kezelésére tervezték.

A cél az, hogy a kemoterápiával ellentétben az oltás erősítse a személy rák elleni immunválaszát, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyja.

Az első fázisú klinikai vizsgálat hét ország 34 kutatóhelyén indult meg: az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, Magyarországon, Lengyelországban, Spanyolországban és Törökországban.

Összesen mintegy 130 beteg került be a programba, köztük vannak olyanok, akik korai stádiumban vannak, még műtét vagy sugárterápia előtt, de olyanok is, akik már késői stádiumban vannak, vagy kiújult a daganatuk. A betegek az immunterápia mellett kapják meg az oltást.

Az első beteg az Egyesült Királyságban már a héten megkapta a vakcinát. A 67 éves londoni Janusz Racznál májusban diagnosztizálták a tüdőrákot, és nem sokkal később megkezdte a kemoterápiát és a sugárterápiát. A mesterséges intelligenciára szakosodott tudós azt mondta: éppen a szakmája inspirálta arra, hogy részt vegyen a kísérletben. „Én is tudós vagyok, és megértem, hogy a tudomány fejlődése – különösen az orvostudományban – abban rejlik, hogy az emberek hajlandók részt venni ilyen vizsgálatokban” – mondta. Racz kedden hat injekciót kapott öt perc különbséggel. A vakcinát hat héten keresztül hetente, majd 54 héten keresztül háromhetente kapja meg.

A 67 éves beteg korábban nagyon aktív volt, több hegyet mászott meg és hét országban futott maratont – írja a Skynews. Racz reméli, hogy a kezelés befejezése után visszatérhet a futáshoz, és megvalósíthatja élete nagy célját: teljesítheti a londoni maratont.

A tüdőrák a rákos megbetegedések közül a vezető halálozási ok, évente körülbelül 1,8 millió ember halálát okozza. A betegség előrehaladott fázisában már különösen rosszak a túlélési esélyek. Egy hasonló vakcina életek ezreit menthetné meg.

Idén februárban először próbálták ki Nagy-Britanniában embereken az mRNS-alapú rákterápiát. Nem csak tüdőráknál lehet hatásos, áprilisban írtunk arról, hogy rendkívül biztató eredményeket hozott a melanóma ellen kifejlesztett, személyre szabott, mRNS-alapú rákellenes vakcina a második fázisú klinikai vizsgálatokban, ahol az adatok alapján felére csökkentette a halálozás és a kiújulás kockázatát.

A BioNTech alapítói már két éve arról beszéltek, hogy a 2020-as évek végére bevethető lehet az mRNS-technológiára építő rákterápiájuk. Abban, hogy az mRNS-alapú orvoslás eljutott a gyakorlati alkalmazásig, nagy szerepe van Karikó Katalinnak, aki azóta Nobel-díjat is kapott ezért. Arról, hogy a magyar kutató pontosan mivel járult hozzá a technológia tökéletesítéséhez, itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!