Először mutatták ki a majomhimlő új variánsát Ázsiában

2024. augusztus 22. – 17:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ázsia országai közül elsőként Thaiföldön mutatták ki a majomhimlő új vírusvariánsát – írja az MTI.

A tájékoztatás szerint egy európai páciens fertőződött meg a majomhimlő vírusának új változatával, a Klade 1b-vel. A 66 éves európai férfi augusztus 14-én érkezett Afrikából Bangkokba, ahol a majomhimlő tüneteivel kórházba szállították.

A páciens jelenleg karanténban van egy bangkoki kórházban, illetve a vele közeli kontaktusba került további 43 embert megfigyelés alatt tartják. Utóbbiak „egyelőre nem mutattak tüneteket, ugyanakkor 21 napig fenn kell tartani a megfigyelést” – tette hozzá.

Thaiföld elrendelte, hogy a kockázatosnak ítélt 42 országból érkező utasoknak regisztráltatniuk, illetve teszteltetniük kell magukat a vírusra.

A WHO augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klade 1b terjedése miatt, mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél. Európában eddig mindössze egy behurcolt esetről tudnak, a kontinensen továbbra is a Klade 2 változat a domináns.

A betegség influenzaszerű tüneteket és bőrelváltozásokat okoz. A majomhimlő a legtöbb embernél enyhe vagy mérsékelt tünetekkel jár, amelyeket teljes gyógyulás követ, de az immunhiányos emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!