Globális vészhelyzetet hirdetett a WHO az Afrikában terjedő majomhimlő miatt

2024. augusztus 14. – 19:45

Másolás

Vágólapra másolva

2022 júliusa után ismét globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a majomhimlős esetszámok világszerte tapasztalható megugrása miatt. Az erről szóló szerdai rendkívüli ülésen a jelenlévők egyhangúlag szavazták meg a döntést.

Ez a besorolás a WHO által kiadható legmagasabb fokú riasztás, a szervezet főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz pedig a szerdai bejelentésében azt mondta, a következő napokban és hetekben a szervezet mindent meg fog tenni, hogy összefogja a járványra adott választ, és szorosan együtt fog működni az érintett országokkal.

Két évvel ezelőtt a majomhimlő összesen nagyjából 100 ezer embert érintett összesen 116 országban, beleértve ebbe Magyarországot is, ahol 71 volt a beazonosított fertőzöttek száma. Akkor nagyjából kétszázan haltak meg a betegségben, a nagy részük biszexuális és meleg férfi volt. Az idén év elején kezdődött járvány ennél sokkal súlyosabbnak tűnik.

Csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban 14 ezer ember fertőződött meg, és 524-en meg is haltak, a betegség pedig olyan afrikai országokban is felütötte a fejét, ahol korábban még soha. A most keringő variáns most először szexuális úton is terjed, és egyaránt érint fiatal nőket és férfiakat is, emellett pedig virulensebb, és egyelőre halálosabbnak is tűnik – 2 éve a fertőzöttek 0,2 százaléka halt bele, most nagyjából 3.

A majomhimlő ellen létezik két oltás is, a WHO pedig a napokban arra kérte a potenciális gyártókat, hogy nyújtsanak be kérelmet annak érdekében, hogy gyorsított eljárásban tudják elfogadtatni a vakcináikat. Boldogkői Zsolt biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára az RTL Híradójának azt mondta, a betegség várhatóan Európában és Magyarországon is megjelenik majd. Arról is beszélt, hogy egyelőre csak azoknak ajánlja a Magyarországon is elérhető védőoltást, akik Afrikába utaznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!