Majdnem egymillió forintot is el lehet költeni a Samsung új hajtogathatós okostelefonjára

2024. július 11. – 14:09

Majdnem egymillió forintot is el lehet költeni a Samsung új hajtogathatós okostelefonjára
A Samsung Fold6 – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pár évvel ezelőtt igencsak összeráncolt szemöldökkel néztem, ahogy több nagy gyártó hajtogatható telefont dobott piacra. Minek ez? Kinek jó? Miért nem lehet a normális telefonoknál maradni? – kérdeztem olyan jó magyarosan, bosszankodva, nem értettem, mégis hol van létjogosultsága egy ilyen eszköznek, ha már egyébként annyi vékony, könnyű és jól használható okostelefon van a piacon. Biztos voltam benne, hogy a technológia nem fogja kinőni magát, és pár év múlva már csak nosztalgikusan tekintünk majd vissza erre a furcsa próbálkozásra. Azóta kiderült, hogy egyáltalán nincs igazam, az ilyen telefonoknak igenis van helyük a palettán, az új Samsung Galaxy Z Flip 6 és Fold 6 pedig már azt is megmutatta, hogy milyen az, amikor igazán flottul működik az ilyen technológia.

Amikor az első Galaxy Fold 2019-ben kijött, mindenki lelkesen nyomogatta a furcsa „kis” eszközt, ami valahol egy telefon és egy tablet között mozgott, kicsit mindegyik akart lenni, de aztán valahogy egyik sem lett igazán. 2020-ban aztán jött a Galaxy Flip, ami egy újragondolt és továbbfejlesztett felhajthatós telefon volt, és sokunkban a gyerekkori első telefonunkat idézte fel. A két modell óriási utat járt meg az elmúlt négy-öt évben, és most már kimondható: az ilyen megoldásoknak igenis van létjogosultságuk, és ahogy vékonyodnak és okosodnak, egyre inkább kivágnak maguknak egy szép méretes szeletet az okostelefon-tortából.

A Samsung az idei párizsi Unpacked eseményen mutatta be a két új modellt, mindegyiket nyomkodhattuk kicsit, és kipróbálhattuk az új funkciókat. A Fold vékonyabb lett elődeinél, igaz, nem drasztikusan, mindkét modell kapott új hardveres és szoftveres támogatást, több új funkcióval. A duplasínes zsanérszerkezetet mindkét telefonnál a megerősített hajlítható perem biztosítja, ami így még jobban felfogja és eloszlatja a külső behatásokat, ütődéseket. A főképernyő továbbfejlesztett rétegei pedig a gyártó szerint hozzájárulnak a minél simább felülethez és a gyűrődés minimalizálásához – utóbbi komoly kritika volt a korábbi Foldoknál és Flipeknél. A legújabb Galaxy Z sorozat Armor alumínium és Corning Gorilla Glass Victus 2 külső felületeket kapott, ezek hivatottak garantálni a jobb strapabírást.

Hajtogatom, hajtogatom, mégsem origami, mi az?

A Fold 6 új fedőképernyő-aránya egy hagyományos okostelefont idéző, téglalap alakú megjelenítést tesz lehetővé, ami felüdülés lehet azoknak, akik nem szerették a korábbi eszközök hosszúkás összecsukott változatát. Még így is érződik rajta, hogy masszív darabról van szó, ami nem meglepő: mégiscsak két összehajtott telefonnyi részből áll, de korábbi társaihoz képest azért észre lehet venni a különbséget. Átlósan mérve a Galaxy Z Fold 6 főképernyőjének mérete 7,6 hüvelyk, a ténylegesen látható kijelzőterület a lekerekített sarkok miatt ennél kevesebb. A fedlapi kijelző 6,3 hüvelykes, a telefon pedig 239 grammos, ami már érezhetően könnyebb, mint a Fold 5 a maga 253 grammjával.

Maga a telefon egyébként nagyon szép: az egész eszköz szögletes lett, nyoma sincs a lekerekítéseknek, és indusztriálisabb külsőt is kapott. Kellemes, kényelmes hajtogatni, nem akad, nem érzi azt az ember, hogy egy-két erőteljesebb kihajtásnál rögtön sérül a külső váz vagy a képernyő.

Ilyen a kihajtogatott Flip6 – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex
Ilyen a kihajtogatott Flip6 – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex

A telefonra 10 megapixeles szelfikamera, 4 megapixeles kijelző alatti kamera, 50 megapixeles széles látószögű kamera, illetve 10 megapixeles telefotókamera került. A gyártó 4400 milliamperórás akkumulátort rakott bele, ami nem újdonság a Fold 5-höz képest. Ez egy ekkora képernyőnél és ilyen sokszínű használatnál, amire a Fold 6 alkalmas, nem túl combos szám, viszont töltéssel az eszköz akár 50 százalékos szintet is el tud érni 30 perc alatt. A telefon Snapdragon 8 Gen 3 Galaxyra tervezett mobilplatformmal érkezik a boltokba.

Az eszköz kapott szoftveres újításokat is, a Jegyzetsegéd például lehetővé teszi, hogy a felhasználók könnyen készíthessenek összefoglalókat és fordításokat, a funkció pedig automatikus formázással támogatja a megbeszélések jegyzeteinek egyszerű elkészítését. Az újonnan bevezetett átirat funkció lehetővé teszi, hogy a hangfelvételek leirata, fordítása és összefoglalója közvetlenül a Notes applikációba kerüljön. A Notes új, PDF átfedéses fordítás (PDF overlay translation) funkciójával a PDF fájlok szövegei lefordíthatók és egymásra vagy az eredeti szöveg fölé helyezhetők (azaz megmarad a dokumentum eredeti formázása), ráadásul a funkció a képek és grafikonok szövegeit is támogatja.

A Samsung billentyűzet új Létrehozó (Composer) funkciója egyszerű kulcsszavak alapján javasolt szöveget generál emailek írásakor és a támogatott közösségimédia-alkalmazások felületén. Emellett, a Galaxy AI mesterséges intelligenciájával tovább bővülnek az S Pen digitális toll lehetőségei a képernyőn. Az újonnan bevezetett Vázlatból műalkotás (Sketch to image) képopciók generálásával teszi lehetővé a részletgazdagabb alkotást, amikor a felhasználók vázlatot készítenek vagy rajzolnak a Galériában található fotókra vagy a Notes alkalmazásban.

A Samsung meghívott szakértői nagy lelkesedéssel magyarázták, mutatták az applikációkat, amiknek segítenek Samsung Foldra és Flipre is optimizálni a terméküket. Így például a Foldon egyszerűen ide-oda lehet csúsztatni a megosztott képernyő között névjegyeket, képeket, üzeneteket és sok mást. „A cél az, hogy az ilyen telefonok előbb-utóbb kiváltsák a személyi számítógépeket” – mondta a Telexnek az egyik, telefonokkal foglalkozó szakértő az Unpackeden. Meg is mutatta, milyen az, amikor összeköti a Foldot egy monitorral, így az eszköz gyakorlatilag PC-ként funkcionált. (Bár ez a funkció nem újdonság, sőt jóval a hajtogathatós telefonok előtt is próbálkozott már ezzel a Samsung.)

A cég nagyon büszke az élő fordításra, ami közvetlenül az eszközön, valós időben lefordítja a telefonhívásokat, mostantól pedig a Samsung saját hívóalkalmazásán túl egyes harmadik féltől származó, közkedvelt applikációkra is kiterjedhet. A cég az Unpackeden azt ígérte, hogy az év végére húsz különböző nyelven elérhető lesz ez a lehetőség.

Gyerekkorunk felhajthatós telefonja újragondolva

Régen nagyon népszerűek voltak azok a telefonok, amiket fel és le lehetett csukni a telefonáláshoz – na, ehhez a Flip 6-nak csak messziről, nagyon erősen hunyorogva lehet köze, a felhajthatós mobil ugyanis ugyanarra a technológiára épül, mint a Fold 6. A célközönség azonban egyértelműen más: míg a Foldot a Samsung inkább mindennapi társként, a munkában is hasznos kisegítőként reklámozta az Unpackeden, addig a Flip 6 inkább a fiatalokat célozza meg különböző kamerás és mesterséges intelligenciás újításaival.

A Flip 6 is több színben érkezik – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex
A Flip 6 is több színben érkezik – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex

Az előző szériához képest itt a legnagyobb meglepetés most az akkumulátor: a Samsung feltolta a Flipnél is 4400 milliamperórásra, és a gyártó azt ígéri, hogy az eszköz eléri az 50 százalékos töltöttségi szintet 30 perc alatt. Az új 50 megapixeles széles és 12 megapixeles ultraszéles szenzorok továbbfejlesztett kameraélményt nyújtanak, az 50 megapixeles érzékelő támogatja például a kétszeres optikai zoomot is. Videózásnál is tekert egyet a szérián a Samsung: a HDR-rel továbbfejlesztett Nigtography funkció segítségével állításuk szerint még szebb éjszakai felvételek készülhetnek. A Flip 6 az 50 megapixeles kamerát az S24-től kölcsönözte, a Fold kamerájának is ekkora a felbontása, az azonban nem kapott ilyen extrákat.

A Flip 6 is kapott pár izgalmas mesterséges intelligenciás funkciót, de abból is látszik, hogy a Samsung ezt a szériát tényleg a fiatalabbaknak szánja, hogy inkább a fotózással, szelfizéssel, képszerkesztéssel kapcsolatos megoldásokat domborította ki az újságíróknak. A Flip 6 képes például arra, hogy szelfimódba állítva megtalálja magának a megfelelő képarányt és szögeket, és eszerint készítse el a képet anélkül, hogy nekünk bármilyen utasítást kellene adnunk neki hozzá. A telefonon van egy olyan funkció is, amivel három változón keresztül megmondhatjuk az eszköznek, hogy milyen háttérképet szeretnénk (én a városi környezetet választottam art deco módban, unikornisokkal), és az legenerálja nekünk az egyedi fedlapi kijelzőt. Az Unpackeden olyan funkciókat is bemutattak, hogy a háttérkép képes a napszakkal és az időjárással együtt automatikusan változni, ha például esik odakinn, akkor a kijelzőn is esni fog – ez mind érdekes újítás, de valószínűleg tényleg csak a Z generáció fogja igazán kihasználni.

A Flip 6 ára 499 990 forinttól indul, a Fold 6 leggyengébb verzióját pedig 829 990 forintért lehet majd megvásárolni, de az igazi bikásított verzió 979 900 forintba kerül, ami néhány kiegészítővel simán átlépi a hatnullás határt is.

Mesterséges intelligenciát a fülekbe is!

A Samsung Unpacked idén tulajdonképpen (az új okosórák és a várva várt Galaxy Ring okosgyűrű mellett) a Galaxy AI-t, vagyis a mesterséges intelligenciáját (MI) reklámozta, ami már most is tényleg hasznos tud lenni, de valószínűleg a jövőben még tovább fog fejlődni. Ahogy az Unpackeden is bemuttatták, az új telefonokat már meg lehet kérni, hogy írjanak helyettünk emailt; ha bekarikázunk valamit, arra keressenek rá; használni lehet azokat azonnali fordításra; sőt, a Flip 6 még azt is megkeresi nekünk, hogy mi a legjobb szög egy-egy adott fotóhoz, és fényképezés közben magától korrigál nekünk. Az már most látszik, hogy az ilyen MI nagyban megkönnyíti a mindennapi életet, és több szórakozási lehetőséget is nyújt: képes például szelfiből rajzot és rajzfilmfigurát generálni – ez egy olyan funkció, amiért néhány hónapja önként és dalolva adtuk oda ingyen az összes adatunkat.

A Fold 6-ban azokat az MI-funkciókat érhetjük el a fotózással, amiket egyébként általában adathalász appok ajánlanak – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex
A Fold 6-ban azokat az MI-funkciókat érhetjük el a fotózással, amiket egyébként általában adathalász appok ajánlanak – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex

Csakhogy emellett kicsit szomorú is látni, ahogy a telefon helyettünk ír meg egy köszönőlevelet egy ismerősnek – valószínűleg ez a jövő, és az ilyen apró-cseprő munkákat átadjuk majd az MI-nek, mégis furcsa abban az időszakban élni, amikor erre ténylegesen át is váltunk.

A Galaxy AI belekerült a Galaxy Buds 3 fülhallgatószériába is, amit szintén az Unpackeden mutatott be a Samsung, sima és Pro verziót is. A Galaxy Z Fold 6 vagy Flip 6 készülékkel párosított Galaxy Buds 3 képes például tolmácsfunkcióra, vagyis arra, hogy szinte valós időben fordítsa le azt, amit a Buds tulajdonosa hall. A mesterséges intelligenciát a régebbi készülékekkel kevésbé lehet kihasználni, de azoknak is jó választás lehet az új Buds, akik nem ruháztak be a Samsung legújabb telefonjaira: az adaptív zajszűrés elképesztően jól sikerült, a közlekedés vagy egy építkezés zaját szinte teljesen kiszűri a fülhallgató. Zenehallgatás során a Galaxy Buds 3 Pro folyamatosan gyűjti és azonosítja a környező hangokat, és automatikusan, kézi szabályozás nélkül beállítja az optimális zaj- és hangszintet az adaptív aktív zajszűrés, a szirénaérzékelés (Siren Detect) és a Hangfelismerés (Voice Detect) segítségével. A hangzás is megkapja tőlem a tízből tíz pontot, pedig annál a zenénél, amit én hallgatok, ezt nagyon nehéz megugrani, hiszen a techno jelentős része a basszusra épül, ezek a fülbedugós fülhallgatók pedig abban azért annyira nem szoktak erősek lenni.

A Galaxy Buds 3 két színben érkezik: ez az ezüst, a fehér a másik – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex
A Galaxy Buds 3 két színben érkezik: ez az ezüst, a fehér a másik – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex

Az egyetlen kritikám az eszközzel szemben a formája volt, de ez valószínűleg inkább az én fülem hibája, mint a Budsé. Az első ilyen fülhallgató, amit kipróbáltam, az eredeti Galaxy Buds volt, ami teljesen más formában érkezett, mint az újabbak és mint a legtöbb hasonló termék. Ez volt az egyetlen fülhallgató, ami sportolás közben is benn maradt a fülemben, az összes többi mindig kiesett. A Buds 3-as szériáját a Samsung mesterséges intelligenciával terveztette meg, figyelembe véve, hogy mindenki füle egy kicsit más formájú, de nálam még így sem működik az új dizájn – ki nem esett a fülemből futás közben, de sokszor elkezdett kicsúszni, és folyamatosan igazítanom kellett, a hidakon pedig mindig kisebb szívroham volt átkocogni, nehogy a Szajnában végezze az eszköz.

Ezen kívül viszont a Buds 3 tényleg jó fülhallgató, szép basszussal, remek zajszűréssel. A sima Buds 3 majd 69 900 forintért kerül a boltokba, a Pro verzióért pedig 99 900 forintot kell majd fizetni.

Munkatársunk a Samsung meghívására és költségén vet részt az eseményen. A cégnek a cikk tartalmába nem volt beleszólása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!