Adathalászok is lehetnek a Barbie-trendet meglovagló képszerkesztő applikációk mögött

2023. augusztus 2. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi időben egyre-másra bukkannak fel a különböző mesterséges intelligenciára alapozott képszerkesztő alkalmazások. A legutóbbi trend, hogy az ember bizonyos oldalak segítségével Barbie-babává szerkesztheti magát.

Ezek az applikációk és oldalak szórakoztatóak lehetnek ugyan, de nem árt velük vigyázni, ugyanis könnyen lehet, hogy az ártalmatlannak tűnő szoftver valójában adathalászatra utazik – figyelmeztet közleményében a Be Social reklámügynökség szakértője.

Bárkit Barbie-babává maszkíroz egy applikáció – Fotó: Be Social.
Bárkit Barbie-babává maszkíroz egy applikáció – Fotó: Be Social.

Forgács Mariann közösségi média szakértő szerint ezeknek az oldalaknak a háttere egyáltalán nem átlátható, és nem csak a képünket, de más adatainkat is elkérik. Például a barbieselfie.ai szolgáltatás adatvédelmi szabályzatának elfogadásával a felhasználók hozzáférést biztosítanak a telefon kamerájához, fizetési előzményekhez, GPS helyelőzményekhez, és regisztrációs adatokhoz.

Forgács szerint a napokban elterjedt BaiRBIE.me alkalmazás sem felel meg az Európai Parlament és Tanács Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) követelményeinek, ugyanis

egyáltalán nem világos, hogy mi lesz az adatainkkal, arról nem is beszélve, hogy már az urlben sem megfelelően használják a Barbie nevet és a láblécben is jelzik, hogy az oldalt nem a Barbie, a Mattel vagy a velük kapcsolatban álló személyek hozták létre vagy hagyták jóvá”

– írja Forgács. Szerinte az, hogy egy szelfi-applikáció miért kíváncsi például a fizetési előzményeinkre, gyanús, ezért mindenki kezelje fenntartásokkal az ilyen és ehhez hasonló szolgáltatásokat.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!