Egy gyors és erős szenzoros, illetve egy bikásított okosórát mutatott be a Samsung

2024. július 10. – 16:04

Egy gyors és erős szenzoros, illetve egy bikásított okosórát mutatott be a Samsung
A Galaxy Ultra – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Két új Galaxy Watch-ot is bemutatott az idei Unpacked eseményén a Samsung, a Galaxy Watch 7 és az Ultra érkezett Párizsba a dél-koreai cégtől. A gyártó ezúttal nem az új funkciókra, hanem a teljesítményre helyezte a hangsúlyt, és bár sokan várták a szögletes számlapot, maradt a kör alakú, az Ultrára pedig a digitális lünetta is visszakerült. Mindkét óra teljesen más célközönséget akar kiszolgálni, kérdés, hogy mennyire éri meg például a Watch 6-ról a 7-es szériára váltani.

A Galaxy Watch-ok jellemzően azoknak készülnek, akik nem élsportolók, és elsősorban nem sportoláshoz, hanem egészségkövetéshez keresnek okosórát maguknak. Az új órák közül a Watch 7 inkább olyan területeken erősített, amelyek az egészségkövetést, és nem a sportteljesítményt támogatják, az Ultra viszont már inkább sportolóknak lehet ideális, több sportfunkcióval, hosszabb üzemidővel, nagyobb akkumulátorral, de ennek megfelelően lényegesen nagyobb és nehezebb kialakítással. Nem biztos azonban, hogy aki sportkövetéshez használná az óráját, átváltana erre mondjuk a Garminról, a Suuntóról vagy a Polarról, talán inkább azoknak lehet megfelelő, akik egyébként is hozzászoktak a Samsung ökoszisztémájához, és kicsit feltekernék az edzésmunkájukat. Aki viszont elszöszmötölne azzal, hogyan alszik, ezen hogyan tud javítani, milyen a szíve állapota, vagy éppen szenved-e alvási apnoétól, annak ott van a Watch 7 erősebb hardverrel és fejlettebb mesterségesintelligencia-kezeléssel.

A Watch 7 nem különbözik sokban a 6-os szériától, külsőre kicsit talán modernebb, és elvesztette a lünettát, ami kifejezetten jól is áll neki. Ez egy mindennapi viseletre készült óra, letisztult dizájnnal, 1,5 és 1,3 colos, Super AMOLED-es kijelzővel. Kényelmes, jól simul a kézre, még női csuklón is jól mutat, hozza a kötelezőt.

A Galaxy Watch 7 (fent) női kézen is jól mutat, az Ultra (lent) viszont már egész testesre sikeredett – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex A Galaxy Watch 7 (fent) női kézen is jól mutat, az Ultra (lent) viszont már egész testesre sikeredett – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex
A Galaxy Watch 7 (fent) női kézen is jól mutat, az Ultra (lent) viszont már egész testesre sikeredett – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex

Az Ultra ezzel szemben igazi bikásított okosóra, női kézen óriási, de még a férfin is nagynak tűnik, ennek megfelelően nehéz is. A 7-eshez képest hirtelen meglepő volt kézbe venni, látszik rajta, hogy nem sajnálták belőle az akkumulátort. Az alapmodellhez képest nagyobb, 47 milliméteres, és jóval nehezebb is: 60,5 grammot nyom. Ez a 7-eshez képest nagy ugrás, a Watch 6 Classic nagyobbik verziójához képest azonban annyira nem: utóbbi 59 grammosan került a piacra. Az órán maradt a lünetta, de digitális változatban, ami villámgyorsan működik, és jól használható, egyszerű tekergetni mindenféle fizikai káva nélkül is.

A Galaxy Watch 7 kétféle, 40 és 44 milliméteres verzióban érkezik, csakúgy, mint az előző széria, súlyát tekintve pedig minimálisan növekedett a 6-oshoz képest: 33,3 és 28,7 grammhoz képest 33,8 és 28,8 grammos mérettől függően. Maradt a Super AMOLED kijelző is, ahogy a 2 gigabájt RAM is, igaz, a 16 gigabájtos memória helyett már 32-essel kerül piacra. A 7-es széria és az Ultra is megkapta a Samsung új Exynos W1000-res processzorát, ami háromszor gyorsabb, mint a 6-os széria Exynos W930-asa, és a gyártó szerint 30 százalékkal jobb energiahatékonyságot hoz magával. Az akkumulátort tekintve a 7-esnél 300 és 425 milliamperrel számolhatunk, ami semmilyen szinten nem előrelépés az előző modellhez képest.

Az Ultra tulajdonképpen a 7 hardveresen megerősített változata: 4-es fokozatú titánvázzal és 10 ATM vízállósággal rendelkezik (azaz 100 méteres mélységig vízálló), és a gyártó szerint 500 méteres tengerszint alatti mélységtől 9000 méteres magasságig tökéletesen használható. Az 590 milliamperes akkumulátornak köszönhetően az Ultra lényegesen tovább bírja, mint a 7-es széria órái: a Samsung szerint energiatakarékos módban akár 100, edzés közbeni energiatakarékos módban pedig 48 órán keresztül működik folyamatosan. Mindkét okosórában van egyébként hőmérséklet-érzékelő, gyorsulásmérő, barométer, giroszkópos érzékelő, az Ultrát pedig 3000 nites fényerővel adta ki a gyártó, ami biztosítja, hogy a képernyője még erős napfényben is tisztán látható.

Az Ultra és a két méretben érkező Watch 7 – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex
Az Ultra és a két méretben érkező Watch 7 – Fotó: Nagy Nikoletta / Telex

A Samsung a Watch 7-ben ezúttal nem az új egészségkövető és sportfunkciókat domborította ki, hanem a hatékonyságot: akárcsak a korábbi szériákban, megtalálható benne a három az egyben BioActive érzékelő, amely optikai pulzusszámot, elektromos szívjelet és bioelektromos impedanciaelemző érzékelőket tartalmaz, csakhogy a 7-es szériához és az Ultrához ezt a szenzort továbbfejlesztették, ami növelte a pontosságot, és javította a meglévő mutatók, például a pulzusszám és a vér oxigénszintjének követését. A Samsung szerint az új érzékelő akár 30 százalékkal pontosabb, mint a Galaxy Watch 6 és a korábbi modellek szenzora.

A Samsung újdonságként jelentette be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által jóváhagyott, alvási apnoét figyelő funkciót, amely a gyártó szerint megelőző módszert biztosít az éjszakai légzéskimaradás lehetséges jeleinek felismerésére. Bár ez nem új ambíció a Samsung részéről, hiszen a cég korábban már kapott jóváhagyást a dél-koreai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Minisztériumtól erre a funkcióra, az mindenképpen újítás, hogy a megoldást az USA hatósága is elfogadta. És egyébként nagyon hasznos lehetőség is: az obstruktív alvási apnoe egy potenciálisan halálos állapot, azt takarja, amikor a légzés időszakosan több mint 10 másodpercre megszakad alvás közben. Ez gyakran észrevétlen marad, és jelentősen megnövelheti a szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázatát.

Az órában továbbra is van pulzuskövetés rendellenesen magas vagy alacsony szívritmus-riasztással, és az óra akkor is szól, ha rendszertelen szívritmust mér. Továbbra is tudja a készülék az EKG- és vérnyomásmérést is. A Samsungnál újdonság az energiaszint funkció is, ez viszont más okosórákban már régóta szerepel, csak más néven.

A szenzorfrissítés lehetővé tette, hogy a Galaxy Watch 7 egy úgynevezett AGE-indexet is számoljon: a fejlett glikációs végtermékek indexszáma árulkodó lehet a felhasználó anyagcsererendszerének egészségéről. Azt nem sikerült megtudnunk, hogy pontosan hogyan is méri az AGE-indexet az eszköz, annyit árultak el eddig, hogy a BioActive szenzorban helyet kapott új szenzorokhoz van köze, de arról, hogy mik azok a paraméterek, ami alapján az óra meg tudja mondani, milyen az anyagcsererendszere a felhasználónak, nem beszéltek. Az AGE-k ugyanis olyan vegyületek, amelyek felelősek lehetnek a szervezet öregedéséért. Nagy mennyiségben ezek az AGE-vegyületek egyébként felhalmozódhatnak a szervezetben, és hozzájárulhatnak olyan káros állapotokhoz, mint a magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség, szóval ha tényleg tudja az óra ezt is megbízhatóan mérni, az nagyon hasznos annak, aki egészségkövetésre használja az eszközét. Kérdés persze, hogy az AGE-index mennyire pontos az új Galaxy Watch-okon, és hogy ebből mennyi tényleges információt lehet nyerni az egészségi állapotra vonatkozóan.

Funkciós újdonság az AGE-index, de kérdéses, mi alapján méri az óra. Fotó: Nagy Nikoletta / Telex
Funkciós újdonság az AGE-index, de kérdéses, mi alapján méri az óra. Fotó: Nagy Nikoletta / Telex

A Samsung ezenkívül kétfrekvenciás GPS-rendszerrel látta el az új Watch-szériát, ami sokkal pontosabb tartózkodásihely-megfigyelést hoz magával – ez hasznos lehet szabadtéri edzés során, a gyengébb okosórák ugyanis gyakran elhasalnak azon, hogy a sűrűbb városi környezetben is pontosan mérjék például a lefutott kilométereket a térképen.

Az is jól látszik, hogy az Ultrát már komolyabb edzésekhez is tervezték: a többkörös edzések, mint a triatlon, a többpályás sportaktivitás funkcióban követhetők nyomon, az óra pedig nagyjából száz különböző edzésfajtát ismer – sajnos a crossfit például ebbe a százba sem fért bele, nagy fájdalmamra. Az új funkcionális küszöbteljesítmény (FTP) a kerékpározáshoz mindössze 4 perc alatt, mesterséges intelligencia által vezérelt FTP mérőszámokkal méri a maximális kerékpáros teljesítményt, hogy a felhasználók egyéni mutatóikhoz igazodva tudjanak fejlődni. A Galaxy Watch Ultra személyre szabott pulzuszónát is biztosít.

A Galaxy Watch 7 és a Galaxy Watch Ultra okosórákat a Wear OS eddigi legerősebb operációs rendszere, a Wear OS 5 támogatja, és továbbra is hozzáférhető rajtuk számos népszerű, nemcsak a Galaxyhoz köthető alkalmazás. Persze az adatelemzés és a statisztikák továbbra is elsősorban a Samsung Health applikációban jelennek meg, de ez mindegyik okosóránál hasonlóképpen működik.

Összességében nem biztos, hogy a 6-os szériáról érdemes mondjuk a Watch 7-re váltani, hacsak valakinek nem nagyon fontos az, hogy képes legyen minél pontosabban mérni az egészségparamétereit. Tudásban nagyjából megegyezik a kettő, az AGE-index az egyik fő újítás, és persze a szenzorok – előbbiről még nem vagyok meggyőződve, hogy annyira komoly állapotfelmérést biztosít, utóbbi pedig tényleg akkor hasznos, ha valaki nincs megelégedve a 6-os méréseinek pontosságával. Az Ultra viszont jó választás lehet annak, aki komolyabb sportolásra használná az óráját, de valamiért nem akar a sportokosórákra szakosodott márkák közül válogatni.

A Samsung Galaxy Watch 7 itthon 129 990 forinttól lesz kapható, míg az Ultráért már 279 990 forintot kell majd kifizetni.

Munkatársunk a Samsung meghívására és költségén vet részt az eseményen. A cégnek a cikk tartalmába nem volt beleszólása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!