A NASA-nak sikerült teljesen helyreállítania a Voyager–1 űrszondát

2024. június 16. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint fél évvel azután, hogy a Voyager–1 űrszonda elkezdett értelmezhetetlen adatokat küldeni a csillagközi térből, a NASA-nak sikerült helyreállítani mind a négy tudományos műszerét. A csillagközi térbe elsőként belépő űrszonda már áprilisban is küldött vissza használható információt, most pedig ismét rendeltetésszerűen működik – írta a héten a NASA.

A probléma először 2022 végén ütötte fel a fejét, és bár ekkor sikerült megoldani, tavaly novemberben ismét előkerült. Az űrügynökség mérnökei először márciusban tudtak kicsikarni adatokat a repülési adatokért felelős számítógépből (FDS), ezek kielemzéséből pedig április elején kiderült, hogy a számítógép memóriájának egy része meghibásodott, ezért nem működik rendesen.

A NASA-nál azt gyanították, hogy egyetlen csip sérülhetett meg, és ezt értelemszerűen nem is tudták megjavítani a NASA mérnökei, ezért úgy döntöttek, hogy az érintett kódot máshol helyezi el az FDS memóriájában. Ehhez a kódot részekre kellett bontani, módosítani kellett a szakaszokat és az FDS-memória többi részén frissíteni kellett a kód helyére vonatkozó hivatkozásokat is. A mérnökök erőfeszítéseit most siker koronázta:

a tudományos műszerek működnek, de így is lesz még dolguk, szinkronizálni kell például a három fedélzeti számítógép belső óráit, és a digitális magnetofonon is karbantartást kell végezni.

A Voyager–1-et 1977-ben lőtték fel az űrbe, pár héttel az ikerszondájának számító Voyager–2 után. Előbbi a Jupiter és a Szaturnusz mellett repült el, utóbbi pedig az Uránusz és a Neptunusz mellett, hogy elkezdhessék felfedezni a csillagközi teret. A Voyager–1 2012 augusztusában elsőként lépett ki a helioszférából, azaz a Nap magnetosztéfárájából, amelyet a csillag részecskesugárzása, vagyis a napszél tölt ki. Jelenleg a Voyager–1 és a Voyager–2 is rendeltetésszerűen működik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!