Hazatelefonált a Voyager-1 űrszonda

2024. április 23. – 04:40

Másolás

Vágólapra másolva

November óta először szolgáltat a NASA Voyager-1 űrszondája használható adatokat a Földre a fedélzeti rendszereinek állapotáról, írja a phys.org. A kutatók következő lépése az, hogy megpróbálják úgy újraindítani a szondát, hogy újra elkezdhesse a tudományos adatok visszaküldését is.

A szonda ikertestvére, a Voyager-2 az egyetlen olyan ember alkotta szonda, amely valaha a csillagközi térig jutott.

A Voyager-1 2023. november 14-én küldött utoljára értelmes adatokat a Földre, annak ellenére, hogy a küldetésirányítók szerint az eszköz még mindig kapja a parancsaikat, és egyébként megfelelően működik. Márciusban a NASA JPL mérnöki csapata megerősítette, hogy a probléma az eszköz három fedélzeti számítógépének egyikében, a repülési adatokkal foglalkozó alrendszerhez (FDS) kapcsolódik. Az FDS felelős a tudományos és műszaki adatok csomagolásáért, mielőtt azokat a szonda a Földre küldi.

A kutatók szerint az FDS-memória egy részének tárolásáért felelős chip nem működik. Így elveszett az FDS szoftverének kódja is, ami pedig használhatatlanná tette a visszaküldött tudományos és műszaki adatokat. Mivel a chipet nem tudták megjavítani, a csapat úgy döntött, hogy az érintett kódot máshol helyezi el az FDS memóriájában. De egyetlen hely sem elég nagy ahhoz, hogy a kódrészlet teljes egészében elférjen.

Ezért kidolgoztak egy tervet arra, hogy az érintett kódot részekre bontsák, és ezeket a részeket az FDS különböző helyein tárolják. Ahhoz, hogy ez a terv működjön, módosítaniuk kellett a szakaszokat, így biztosították, hogy továbbra is egy egészként működjenek. Az FDS-memória más részein a kód helyére vonatkozó hivatkozásokat is frissíteni kellett.

A csapat azzal kezdte a munkát, hogy kijelölte az eszköz mérnöki adatainak csomagolásáért felelős kódot. Ezt április 18-án küldték el új helyére az FDS memóriájában. A jel körülbelül 22,5 óra alatt eléri a Voyager 1-et, amely több mint 24 milliárd kilométerre van a Földtől jelenleg, és további 22,5 óra alatt érkezik a jel vissza a Földre. Amikor április 20-án a mérnöki csapat visszajelzést kapott az űrszondáról, látták, hogy a módosítás bevált: öt hónap után először sikerült ellenőrizni az űrszonda állapotát.

A következő hetekben a csapat áthelyezi és módosítja az FDS-szoftver többi érintett részét is. Ide tartoznak azok is, amelyek aztán elkezdhetik visszaküldeni a tudományos adatokat is.

A több mint 46 éve felbocsátott Voyager-szondák a történelem leghosszabb ideig jutott és legrégebbi aktív űrszondái.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!