A NASA végre rájött, hogy miért küld értelmetlen adatokat a Voyager–1 űrszonda a csillagközi térből

2024. április 8. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

A megoldásra ugyan legjobb esetben is heteket kell még várni, de a NASA most már biztosan tudja, hogy miért küld hónapok óta értelmezhetetlen adatokat a Földtől durván 24 milliárd kilométerre, a csillagközi térben süvítő Voyager–1 űrszonda. Az űrügynökség mérnökei márciusban már ki tudtak csikarni adatokat a repülési adatokért felelős számítógépből (FDS), ezek kielemzésével pedig kiderült, hogy a számítógép memóriájának egy része meghibásodott, ezért nem működik rendesen.

A NASA közleménye szerint az FDS feladata, hogy becsomagolja a tudományos és mérnöki adatokat, mielőtt a telemetria-irányító rendszerrel (TMU) és a rádióadóval a szonda visszaküldené azokat a Földre. Az FDS és a TMU kommunikációjának összegabalyodásából eredő probléma először 2022 végén ütötte fel a fejét, ekkor azonban sikerült megoldani úgy, hogy a telemetriai adatokat átirányították egy másik számítógépre.

Tavaly aztán ismét előjött a dolog, ezért a NASA mérnökei március elején olyan parancsot küldtek, az FDS kiolvasta a teljes memóriáját. Ebből derült ki, hogy az FDS memóriájának 3 százaléka meghibásodott, ezért kapnak értelmezhetetlen adatokat az űrszondától. A NASA-nál azt gyanítják, hogy egyetlen csip sérülhetett meg, vagy azért, mert egy energikus részecske eltalálta, vagy mert egyszerűen nem bírta tovább a 46 éve tartó kozmikus utazást.

A probléma kijavítása akár hónapokba is telhet, a mérnökök azonban bíznak abban, hogy a használhatatlan csip nélkül is helyre tudják állítani a rendes működést, és a Voyager–1 ismét küldhet majd adatokat.

A Voyager–1-et 1977-ben lőtték fel az űrbe, pár héttel az ikerszondájának számító Voyager–2 után. Előbbi a Jupiter és a Szaturnusz mellett repült el, utóbbi pedig az Uránusz és a Neptunusz mellett, hogy elkezdhessék felfedezni a csillagközi teret. A Voyager–1 2012 augusztusában elsőként lépett ki a helioszférából, azaz a Nap magnetosztéfárájából, amelyet a csillag részecskesugárzása, vagyis a napszél tölt ki. A Voyager–2 egyébként jelenleg is rendeltetésszerűen működik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!